IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter и YouTube са блокирани в Турция след заложническата криза

Забраната дойде след опити на правителството да свали постове в социалните мрежи със снимка на взетия за заложник прокурор

16:50 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж се опитва да влезе в YouTube през таблет в кафене в Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж се опитва да влезе в YouTube през таблет в кафене в Турция. Снимка: Ройтерс

В понеделник Турция блокира достъпа до Twitter и YouTube. Причина за това бяха публикувани снимки на истанбулския прокурор, държан на мушка от комунистически бойци, преди да бъде убит в последвалата престрелка, съобщи турски политик, цитиран от агенция Ройтерс.

Говорителят на президента Ибрахим Калин заяви, че прокурор е поискал блокирането на достъпа до социалните мрежи, тъй като някои медийни организации са действали „сякаш разпространяват терористична пропаганда“ при споделянето на изображенията.

„Тук става дума за публикуването на снимката с прокурора. Това, което се случи в последствие (след убийството на прокурора, бел. ред.) е толкова мрачно, колкото и самият инцидент“, заяви на пресконференция в Анкара Калин. „Искането на прокуратурата е това изображение да не се използва никъде на електронни платформи“.

Истанбулският прокурор Мехмет Селим Кираз почина от раните си миналия вторник, след като силите за сигурност щурмуваха офиса, където членове на комунистическия Революционен фронт на Народната освободителна партия (DHKP-C) го взеха за заложник. Причината за това бе спрялото разследване за убийството със сълзотворна граната на 15-годишно момче от полицията по време на протестите срещу правителството на Ердоган през 2013 г.

Двамата му похитители бяха убити.

DHKP-C публикува снимка на Кираз с насочен към главата му пистолет и заявиха, че ще го убият, ако не бъдат изпълнени исканията им.

„Съпругата и децата на прокурор Кираз са дълбоко разтревожени. Изображенията са навсякъде“, заяви пред Ройтерс високопоставен турски политик. „Бяха изпратени искания до Twitter и YouTube да свалят изображенията и постовете, но те не бяха приети и никакъв отговор не беше даден. Затова това решение беше взето от съд в Истанбул“.

Представители на Twitter и YouTube не бяха открити веднага за коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още