IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Държавният контрол над Twitter

Най-много искания за премахване на съдържание в социалната мрежа има от Турция и Русия

15:13 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Държавният контрол над Twitter

През последните няколко години Twitter се превърна в нещо повече от канал за обмяна на селфита и забавни видеа с котки. Социалната мрежа започна да служи като важна платформа за политически дискусии и коментари в много държави. Използват го политици, журналисти и активисти, за да споделят мисли, идеи и призиви, които понякога водят до важни последствия в реалния свят.

Нов доклад на компанията, публикуван през тази седмица, показва до каква степен някои държави се опитват да контролират тази среда. Twitter е получил общо 796 искания за премахване на съдържание през втората половина на 2014 г. Това представлява значително увеличение с над 80% спрямо предишните шест месеца.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган преди време се зарече да „унищожи“ Twitter, а впоследствие временно забрани достъпа до услугата през март 2014 г. заради масовите протести срещу правителството му. Турското правителство е рекордьор в желанието си да спре неудобни туитове – между юли и декември 2014 г. то е направила 477 официални искания за премахване на съдържание, повече от всички други правителства взети заедно.

Twitter твърди, че е подал възражения срещу повече от 70% от турските искания заради нарушения на свободата на словото. Въпреки това повечето от възраженията падат в турски съдилища и компанията в крайна сметка се съгласява с 50% от исканията на правителството. В крайна сметка Twitte спря 1 820 туита и 62 акаунта в страната.

На второто място идва Русия, която е подала голям брой искания за съдържание и потребители, които да бъдат премахнати от Twitter. Властите в Москва са внесли 90 искания през втората половина на 2014 г., от които 87% не са били уважени от Twitter.

Данните от доклада за прозрачност показват, че Twitter е наясно със своята роля в политическия дебат. Фактът, че компанията е уважила едва 13% от всички искания за премахване на съдържание през последните шест месеца показва, че тя приема свободата на словото сериозно.

Графиката показва броя на исканията за премахване на съдържание от Twitter, получени от правителства и правоохранителни агенции през втората половина на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още