IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаос от послания в Twitter - новият дипломатически ход на Ципрас

Гръцкият премиер използва социалната мрежа, за да затвърди подкрепата към идеите си

16:02 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Хаосът от емоционални туитове от гръцкия премиер Алексис Ципрас, публикувани късно във вторник и посветени на страната му и нейната връзка с Европа, не представлява просто тактика за преговори на ново правителство, което трябва да се откаже скоро от своите обещания.

Той разкрива и как социалната мрежа се е превърнала в инструмент за изграждане на подкрепа на идеи и очертаване на изисквания, дори когато те не съвпадат с това, което най-големият заемодател, в случая Германия, иска, пише CNBC.

В посланията си на английски, публикувани в акаунта му в Twitter, гръцкият премиер изразява неудовлетвореността си от традиционните канали на дипломацията.

През последните няколко седмици станахме свидетели на вихрушка от посещения и телефонни разговори между гръцките и европейските лидери. От своя страна Ципрас успя да привлече вниманието към своята позиция чрез туитовете си.

За мнозина дипломацията все още изглежда по начина, по който Греъм Грийн я описва в романите си, или като реклама на Ferrero Rocher – таен свят на задкулисни уговорки, скрити зад фасадата на ексклузивни партита.

И все пак става все по-трудно разговорите да се пазят в тайна. Повече от 3000 посолства и посланици имат активни профили в Twitter според списъка @Twiplomacy.

Въпреки че американският президент Барак Обама притежава третия най-следван акаунт в социалната мрежа, неговите дипломатически методи като цяло са по-предпазливи и той е значително по-дискретен от предшественика си Джордж Буш.

Внимателното показване на по-близката връзка с Иран е един от тези примери, въпреки че и то крие своите клопки.

Иранският президент Хасан Рохани изтри серия от туитове, показващи приятелски разговор с президента Обама през септември 2013. Twitter е забранен в Иран и присъствието на Рохани в социалната мрежа демонстрира, че той е отворен към по-добри отношения с чуждите страни, въпреки че в този случай той може би е прекалено отворен.

От своя страна индийският премиер Нарендра Моди стана четвъртият най-следван в Twitter световен лидер.

Той редовно публикува в мрежата и туитовете му са предимно положителни – пълни с препратки към „прекрасни“ и „продуктивни“ срещи, и често включват снимки и видеоклипове. Те играят важна роля обаче - помагат на Моди да си изгради един по-приятелски образ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още