IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция вдигна забраната от YouTube

Върховният съд в страната постанови, че достъпът трябва да бъде възстановен

10:31 | 04.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турция вдигна блокадата над YouTube два месеца, след като блокира достъпа до сайта за видео споделяне, предава BBC.

Този ход беше направен, след като Върховният съд на страната нареди на властите да възстановят достъпа, тъй като по този начин се нарушават законите, свързани със свободата на словото.

Самата забрана беше наложена през март, скоро след изтичането на записи, уличаващи в корупция близки до премиера  Реджеп Тайип Ердоган. В платформата се появи и запис на разговор между шефа на турските разузнавателни служби, външния министър и заместник-главнокомандващия въоръжените сили на страната.

Турция прие спорния закон по-рано тази година и по този начин позволи на регулаторите да спират достъпа до който и да е уебсайт, без да се нуждаят от предварително решение на съда. Текстът позволява блокиране на сайтове по подозрение за обидно, дискриминиращо съдържание или съдържание, нарушаващо поверителността

Кабинетът наложи забрана и на социалната мрежа Twitter, но по-късно отмени решението си. YouTube остана блокиран въпреки решенията на по-ниска инстанция, които призовават властите да отменят решението си.

Решението на Конституционния съд е разглеждано като укор към правителството на Ердоган, който остро критикува социалните мрежи.

YouTube и Twitter бяха блокирани в Турция, след като изтеклите записи в мрежата добиха огромна популярност. В единия от тях участват висши офицери от армията, които обсъждат намесата в Сирия, а в друг става дума за корупция сред хора, близки до Ердоган.

Според турския телекомуникационен регулатор блокирането е наложено като „предпазна административна мярка“. 

Това обаче всъщност не е първата забрана на YouTube в Турция. Такава беше въведена и през 2007 г., но през 2010 г. бе вдигната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още