IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи промени в ръководството на Burberry

Новината зарадва инвеститорите и доведе до ръст на цената на акциите на компанията с 4,2%

14:06 | 12.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Burberry Group направи промени в своето ръководство в момент, в който се опитва да се справи със спада на продажбите. Компанията обяви ветерана в индустрията за луксозни стоки Марко Гобети за новия си главен изпълнителен редактор. Той ще заеме поста на Кристофър Бейли, пише Wall Street Journal

Бейли беше обект на остри критики, а по време на двугодишното му управление като главен изпълнителен директор и главен творчески директор цената на акциите се понижи значително. Той ще остане президент и творчески директор на Burberry.

Компанията сменя и своя главен финансов директор Каръл Феъруедър с Джули Браун, която е финансов директор на подразделението за медицински продукти на компанията – Smith & Nephew. Браун е известна с това, че е правила големи преструктурирания и свивания на разходите.

Burberry заяви, че Гобети ще поеме официално новите си функции през следващата година. Браун ще направи същото в началото на 2017 г.

Промените са най-драматичните, откакто дългогодишният главен изпълнителен директор Анджела Арендс заяви през октомври 2013 г., че напуска модната къща, за да стане търговски директор на Apple. Тогава това потопи цената на акциите на Burberry със 7,6%.

След като бяха обявени последните промени обаче, книжата на компанията поскъпнаха с 4,2% и завършиха търговията в понеделник на цена от 12,11 паунда (15,68 долара).

Гобети е италианец, председател и главен изпълнителен директор на Celine, влиятелен бранд за дрехи и аксесоари, собственост на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton. Той работи в индустрията за луксозни стоки през последните 20 години за марки като Givenchy, Moschino и Bottega Veneta.

Изненадващата новина идва скоро, след като Burberry отчете спад на продажбите на ключови пазари като САЩ и Китай. Откакто Бейли зае поста на Арендс през май 2014 г., акциите на компанията поевтиняха с 22%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още