IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

H&M продължава с експанзията в България

В края на тази седмица ще заработи магазинът на веригата в Сливен

16:10 | 15.10.15 г.
H&M продължава с експанзията в България

Шведската верига за облекло Hennes&Mauritz (H&M) открива в края на тази седмица 17-тия си магазин в България – в Mall Sliven, съобщават от компанията.

Компанията навлезе в България през 2012 г. Повечето ѝ обекти се намират в София, но от 2013 - 2014 г. година марката започна да навлиза и в по-големите градове на страната и вече разполага с магазини във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Велико Търново.

Към края на третото фискално тримесечие за компанията, което е приключило в края на август, България е шестият най-силно растящ пазар с продажби за 140 млн. шведски крони (над 29,5 млн. лева), което е под 0,3% от общия обем продажби на групата, показва отчетът ѝ. Това обаче е с 35 на сто повече спрямо продажбите по същото време на миналата година (104 млн. шведски крони, или малко под 22 млн. лева).

В местна валута ръстът на продажбите на H&M достига 31%.

Най-силен е ръстът на продажбите в Мексико, САЩ и Филипините.

До края на годината H&M планира да открие още един магазин в Пловдив.

Компанията е сред най-активните модни брандове по отношение на експанзията в България през последните години. Тази пролет тя пусна и онлайн магазин за страната ни. До края на годината онлайн магазин ще заработи и в Швейцария и Русия, а през 2016 г. - в Ирландия, Япония, Гърция, Хърватия, Словения, Естония, Латвия, Литва и Люксембург.

Докато шведската верига явно е настроена на вълна разширяване, припомняме, че конкурентът ѝ Marks&Spencer (M&S) промени политиката си за експанзия заради конфликтите в Украйна и Близкия изток. Компанията реши да затвори магазините си в България, Хърватия, Черна гора, Сърбия и Словения.

У нас M&S има три магазина – два в София и един в Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още