IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски компании заявиха открит интерес към петрола на Иран

Shell, BP и Total очакват с нетърпение вдигането на санкции, за да започнат преговорите със страната

10:21 | 04.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големи европейски петролни компании за пръв път открито заявиха интерес към Иран в очакване на възможен край на санкциите срещу страната, наложени заради ядрената й програма, съобщава Bloomberg.

Лидерите на Royal Dutch Shell Plc, BP Plc и Total SA заявиха в сряда, че са готови да се върнат в страната, която е на второ място в света по резерви от природен газ и на четвърто по петролни запаси, след като италианската Eni SpA обяви подобен интерес още през миналия месец.

Американските нефтени компании, ограничени от санкциите на САЩ срещу Иран вследствие на Иранската революция през 1979 г., са по-предпазливи в коментарите си. Сегашните ограничения спират инвестициите в Иран от десетилетие насам.

„Иран е прекрасна страна с фантастична ресурсна база“, каза Бен ван Бюрден, главен изпълнителен директор на базираната в Хага Shell, в интервю във Виена по време на конференцията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). „Веднага щом има законна възможност за това, ще погледнем към Иран.“

Всички в петролната индустрия искат да се завърнат в Иран, веднага щом бъдат вдигнати международните санкции, допълни той.

Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, който бе център на внимание по време на срещата на ОПЕК, заяви, че Техеран ще предложи на чуждестранните петролни компании „по-атрактивни“ договори в сравнение с последната вълна от инвестиции преди десетилетие.

Новите условия са „дългосрочни и по-добри в сравнение с предишната рамка, която имахме“, каза той по повод старите договори.

След 45-минутна среща със Зангане главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуян заяви: „Харесваме Иран“.

Френският управител добави, че докато санкциите не бъдат вдигнати, Total няма да обсъжда договори или условия със Зангане. Подобно на Пуян повечето изпълнителни директори се движат по тънка линия, показвайки интереса си към Иран, докато в същото време твърдят, че няма да водят преговори, преди ядрените санкции да бъдат премахнати.

Въпреки че топ мениджърите остават предпазливи, при положение че Иран притежава най-големите резерви на природен газ след Русия и най-големите запаси от нефт след Саудитска Арабия, Венецуела и Канада, перспективата за вдигане на санкциите достатъчно мотивира енергийните оператори.

Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на BP, заяви, че базираната в Лондон компания ще бъде „силно“ заинтересувана от инвестиции в Иран, когато санкциите вече не са налице. И все пак, при положение, че преговорите между САЩ и Иран по ядрения спор продължават, всякакви обсъждания на сделки остават преждевременни, допълни той.

Иран, от своя страна, възприема завръщането на чуждестранните фирми като ключово за възстановяването на петролната си индустрия. Правителството разпространи проекти на условията по петролните договори, което предполага, че страната очаква да приключи ядрената си сделка. Иран се нуждае от 200 млрд. долара инвестиции в нефтената си индустрия, заяви Зангане през миналия месец.

Предупреждавайки, че Иран трябва да предложи по-конкурентни условия в сравнение с последните инвестиции в страната, компаниите заявиха, че новите условия са наистина по-щедри.

Докато предишните договори за обратно изкупуване просто изплащаха установена такса за доставката на даден проект, последните сделки може да дадат на инвеститорите дял в производството и да позволят на компаниите да поръчат повече резерви. Иран тепърва ще обяви финалните условия, по които чуждестранните петролни компании ще могат да се завърнат.

Американските фирми обаче остават предпазливи, макар че шефът на ConocoPhillips Раян Ланс вече се интересува от възможностите.

„Ако американските компании имат право да се върнат и в един момент се намери решение, със сигурност ще го обмислим“, каза той във Виена. Сделката на стойност 1 млрд. долара, която Conoco подписа през 1995 г., за да инвестира в енергийната индустрия на Иран, беше бързо отменена след натиск от Белия дом и акционерите.

Впоследствие Иран се обърна към европейските и азиатските инвеститори. Страната в момента произвежда 2,8 млн. барела на ден, което е много по-малко от 4-те млн. барела на ден преди десетилетие и особено от рекордните 6 млн. барела през 1974 г.

Международната агенция по енергетика заяви, че най-големите полета на Иран, включително Гахсаран и Марун, използвани в индустрията от повече от 50 години, са в „крайна нужда“ от рехабилитация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Абе то санкции-хубаво, ама ги налагат от през океана, а негативите-за местните ***. Естествено, че ще проявят интерес и пак естествено, че не е на добро много да слушат чичо Сам. На него самия, в собствения му двор, е пълен шаш, той тръгнал света да управлява а те, милите, слушкат ли, слушкат.-Да им имам "самоуважението", като не могат едно решение самостоятелно да вземат. Всички са клекнали на Неправилния, ай сиктир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още