IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано ОПЕК не постигна сделка за таван на добива

Саудитска Арабия обаче е поела ангажимент да не залива пазара с нови барели суров петрол

17:23 | 02.06.16 г.
<p>
	Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих (в средата).&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих (в средата). Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) очаквано запази политиката си на неограничено производство на петрол, след като членовете ѝ не успяха да договорят сделка за определяне на таван на добива, съобщава Ройтерс.

Цената на американския суров петрол спадна рязко с 1,45% след новината до 48,30 долара за барел, а на петрола сорт Брент - с 1,31% до 49,07 долара.

Саудитска Арабия все пак е обещала да не наводнява пазара на петрол с допълнителни барели въпреки провала на ОПЕК да стигне до споразумение. Иран, от своя страна, настоява за правото си да повиши рязко производството си.

Напрежението между Саудитска Арабия и Иран бе в светлината на прожекторите при предишните срещи на ОПЕК, включително през декември 2015 г., когато групата не успя да договори официална производствена цел за пръв път от години.

 

Напрежението на днешната среща обаче не бе толкова силно, след като новият енергиен министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих показа, че Рияд иска да бъде по-отстъпчив.

 

Няколко източници от ОПЕК съобщават, че петролното кралство и няколко съюзници от Персийския залив са се опитали да предложат нов колективен таван като част от усилията за засилване на западащото значение на ОПЕК и за прекратяване на битката за пазарен дял, която потопи цените и намали инвестициите. Предложението обаче не е било прието.

Въпреки това Саудитска Арабия се опита да успокои опасенията на пазар, че провал при достигането на сделка ще накара най-големия производител в ОПЕК, който вече добива на рекордно високи нива, да повиши още повече производството си като наказание за конкурентите и спечелване на допълнителен пазарен дял.

„Ще бъдем много внимателни в подхода си и ще се постараем да не предизвикваме шокове на пазара по никакъв начин“, каза Фалих пред журналисти.

„Няма причина да очаквате, че Саудитска Арабия ще продължи с кампанията за заливане на пазара“, каза още Фалих.

Пазарът все повече привиква на сблъсъците в ОПЕК през последните две години, след като политическите врагове Рияд и Техеран водят прокси войни в Сирия и Йемен.

По време на пресконференцията енергийният министър на Катар и председател на срещата днес Мохамед Бин Салех коментира, че е нужна справедлива цена на петрола, за да могат всички производители да продължат да инвестират както преди и да постигнат приемлива възвращаемост. Според него, макар последните тенденции да показват, че цените на суровината са започнали да се повишават, този тренд трябва да се проследи внимателно, за да се види дали ще доведе до разумна възвръщаемост.

Макар че срещата не доведе до споразумение по доставките, все пак бе постигнат консенсус по избирането на кандидата на Нигерия за нов генерален секретар, заяви енергийният министър на Индонезия Судирман Саид във Виена.

 

Всичко за цената на петрола следете тук

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още