IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разливът в Мексиканския залив и ниската цена на петрола натовариха ВР

Концернът обяви чиста загуба от 5,8 млрд. долара и предупреди, че очаква цените на петрола да се задържат ниски

12:01 | 28.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

BP, една от най-големите петролни компании в света, обяви загуба при заместителната си стойност от 6,3 млрд. долара (финансов резултат, аналогичен на нетната печалба, която американските петролни компании отчитат, б. ред.) за второто си тримесечие и предупреди, че цените на петрола ще останат ниски, съобщава CNBC. Година по-рано концернът отчете печалба от 3,18 млрд. долара.

Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на петролния гигант, заяви във вторник, че „външната среда остава предизвикателство“.

„През последните няколко седмици цената на петрола спадна отново заради продължаващото свръхпредлагане, пазарната слабост и сделката с Иран. Убеден съм, че подготвянето на ВР за период на по-слаби цени е правилната посока в момента и ще се отрази добре на компанията за в бъдеще“, добави той.

Критерият заместителна стойност взима предвид промените в цените на петрола и се използва в индустрията при отчитането на печалбата. 

В случая с ВР тя включва обезщетения за 10 млрд. долара, които компанията трябваше да плати заради щетите от експлозията на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив. С това общата сума преди данъците, която компанията изплати заради бедствието, достигна 54,6 млрд. долара. В началото на юли концернът сключи споразумение с американското правителство и пет щата за плащане на максимално 18,7 млрд. долара като обезщетение, но плащането ще се разсрочи за 18 години. 

Чистата загуба на компанията за второто тримесечие възлиза на 5,8 млрд. долара (5,2 млрд. евро), след като година по-рано бе отчетена печалба от 3,4 млрд. долара.

Цената на петрола се срина през миналата година, а фючърсите на суровия петрол достигнаха четиримесечно дъно в понеделник, което предполага, че негативната тенденция не е приключила. През последните три месеца средната цена на петрола сорт Брент достигна 62 долара за барел, с което отбеляза лек ръст спрямо цената от 54 долара за барел през първото тримесечие.

Компанията заяви, че капиталовите ѝ разходи ще се окажат по-ниски от очакваната сума от 20 млрд. долара за тази година. 

Паричните ѝ разходи през 2015 г. досега са с около 1,7 млрд. долара по-ниски спрямо същия период през миналата година в резултат на програмата за съкращаване на разходите на ВР. 

Припомняме, че при експлозията на платформата Deepwater Horizon през 2010 г. в Мексиканския залив загинаха единадесет човека, а милиони барела петрол изтекоха в морето, като причиниха сериозна екологична катастрофа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още