IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът падна под 71 долара за барел след достигнати рекордни стойности

16:19 | 19.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът падна под 71 долара за барел след достигнати рекордни стойности
Цените на американския суров петрол паднаха днес, но са съвсем близо до рекордните стойности над 71 долара, които се дължат на опасенията на дилърите, че нарастващият конфликт между Иран и Запада относно ядрените амбиции на арабската държава ще доведе до намаление на доставките.

Суровият петрол с доставка през май спадна с 38 цента, след като вчера достигна рекордни стойности от 71.60 долара, надминавайки по този начин рекорда от 70.85, регистриран на 30 август 2005 година.

Лондонският петрол тип Брент поевтиня с 16 цента до 72.35 долара за барел, след като поставяше в предните шест сесии поредни рекорди поради опасенията, че намалението с една четвърт на продукцията на Нигерия ще засегне повече европейските, отколкото американските пазари.

Ценовото покачване започна преди две години вследствие на силното търсене от страна на бързо растящите икономики на Азия. Миналата година допълнителен импулс за скока на цените дойде от ограничените световни капацитети, както и заради геополитическите напрежения, свързани с производителите от ОПЕК, по-специално Ирак, Иран и Нигерия.

Цената на петрола се е утроила от началото на 2002 година и най-вероятно ще тества коригираните спрямо инфлацията върхове от 80 долара за барел, достигнати в началото на 80-те години веднага след иранската революция.

Британският финансов министър Гордън Браун ще призове тази седмица Г-7 да потърси по-добри начини за гарантиране на доставките на петрол и за увеличаване на ефективното използване на енергията. Покачването на цените на бензина също помогна за растежа на петрола през последните четири седмици с 10 долара.

Инвеститорите в момента са изцяло съсредоточени върху разрастващия се конфликт с атомната програма на Иран, а от скоро и върху перспективите за военни действия от страна на САЩ. Вчера Съединените щати не успяха да си осигурят международна подкрепа за исканите от тях санкции срещу Иран. Президентът Джордж Буш от своя страна отказа да изключи възможността за използване на ядрени удари, ако дипломацията се провали.

Буш допълни, че Америка иска да разреши проблема по дипломатичен път и че страната му полага максимални усилия в това направление. САЩ, които вече наложиха своите собствени санкции на Иран, искат от Съвета за сигурност да бъде готов за силни дипломатически действия, в това число замразяване на активи и визови ограничения за ирански официални лица.

Междувременно Техеран се зарече да продължи разработването на ядрени технологии, а вчера и предупреди, че иранската армия ще защитава територията на държавата при атаки от други страни. Международната агенция за енергия, чиито световни запаси на петрол за извънредни ситуации бяха използвани миналата година след ураганите в САЩ и помогнаха за спад на цените под 70 долара за барел, ще е в състояние да запълни евентуален недостиг от Иран посредством правителствени резерви, заяви днес Клод Манди, председател на агенцията.

В 14 часа българско време на борсата NYMEX цената на петрола с на доставка през май беше 70.99 долара за барел. Промяната спрямо последния сетълмент от 71.35 долара е спад с 0.36 долара. Най-високата стойност за деня е 71.29 долара, а най-ниската 70.86 долара. Откритият интерес е 86 924 контракта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още