IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол с нов рекорд при 71,60 долара за барел

Нови исторически рекорди достигнаха и цените на златото и среброто

09:02 | 19.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Суровият петрол с нов рекорд при 71,60 долара за барел

Цената на суровия петрол се повиши вчера до нов исторически рекорд при ниво от 71.60 долара за барел с доставка през май, преодолявайки постигнатия на 30 август миналата година максимум при 70.85 долара за барел.

Вчерашния ден на щатските стокови пазари цената на суровия петрола завърши на рекордно в историята си ниво, след като се повиши с 95 цента до 71.35 долара за барел.

До нов исторически максимум поскъпна петролът тип Брент. Той регистрира най-висока стойност при ниво от 72.64 долара за барел.

След достигането на нови рекордни стойности вчера днес цената на петрола регистрира известно понижение по време на азиатската си търговия.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през май регистрираха спад от 37.5 цента до ниво от 70.98 долара за барел, в резултат на прибиране на печалби от инвеститорите след рекордното поскъпване.

Рекордният ръст в цената на петрола стана на фона на занижените от ОПЕК прогнози за покачване на средното потребление на ден за 2006 година. Организацията очаква средно повишение от 1.42 млн. барела на фона на предходните прогнози за ръст от 1.42 млн. барела.

От ОПЕК изразиха още мнение, че повишаването на лихвите в САЩ ще се отрази негативно върху ръста на потреблението на най-големия световен потребител на суровината.

Изразените притеснения обаче отстъпиха на напрежението около ядрената програма на Иран и очакванията на голяма част от инвеститорите за евентуални военни действия от страна на САЩ.

На фона на поскъпването на петрола силно повишение регистрираха и цените на металите. Златото също продължи с рекордното си поскъпване и достигна нов 25-годишен максимум днес при ниво от 624.70 долара.

До нов 23-годишен рекорд поскъпна и цената на среброто, което след силното си повишение вчера днес отбеляза ръст моментно до най-висока стойност от 14.114 долара за тройунция с доставка през май. Към момента металът се търгува при ниво от 13.92 долара за тройунция.

Исторически рекорд достигна и цената на медта вчера, след като добави 7.6 цента към стойността си до ниво от 2.971 долара за паунд.

Повишение отбелязаха още цените на платината и паладия, като платината завърши вчерашния ден с повишение от 11 долара до ниво от 1 123.10 долара за тройунци с доставка през юли, а цената на паладия се увеличи с 2.55 долара до ниво от 365 долара за тройунция с доставка през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още