IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна готви референдум за членство в НАТО

54% от украинците подкрепят членството във военния алианс, коментира украинският президент Петро Порошенко

14:05 | 02.02.17 г.
<p>
	Петро Порошенко. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Петро Порошенко. Снимка: Архив Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко ще подложи на референдум въпроса за членството на страната в НАТО. В интервю за германското издание Funke Mediengruppe той посочи, че според проучванията преди 4 години само 16% от украинците са подкрепяли влизането на страната във военния блок.

Днес обаче подкрепата е нараснала значително – до 54%, допълва Радио „Свободна Европа“.

„Като президент съм длъжен да се допитам до народа и ще проведа референдум във връзка с членството в НАТО“, каза още Порошенко.

Ако хората подкрепят този ход, той ще „направи всичко по силите си“, Украйна да стане част от алианса. Порошенко е категоричен, че украинската армия ще може да покрие стандартите на НАТО до 2020 година.

НАТО и Украйна имат близки отношения от началото на 90-те години на миналия век, което не се харесва особено на Русия, отбелязва още Радио „Свободна Европа“.

Връзките между Русия и Украйна пък се влошиха сериозно след анексирането на Крим от Руската федерация през 2014 година. В източната част на Украйна се водят истински военни действия от сепаратиски настроени формирования, за които Киев твърди, че имат подкрепата на Москва. 

В своето интервю Порошенко отбелязва още напредъка на страната по пътя ѝ към ЕС. Украйна е намалила своя бюджетен дефицит и се бори с корупцията. „Европа ще бъде по-сигурна, по-надеждна и по-щастлива с Украйна“, допълва още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още