IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Charter е близо до придобиването на Time Warner Cable?

Вторият и третият кабелен оператор в САЩ могат да се слеят, твърдят източници

12:27 | 26.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Time Warner Cable е близо до споразумение да бъде придобита от Charter Communications за около 55 млрд. долара, което ще доведе до обединяването на втория и третия по големина кабелни оператори в САЩ, твърдят източници, запознати с въпроса.

Сделката ще създаде основен конкурент на Comcast Corp., най-големия оператор в САЩ на пазара на кабелни и широколентови услуги. Освен това ще отбележи триумфа на Charter, която получи отказ от Time Warner Cable миналата година, предава Ройтерс.

Новините за потенциалното сливане идват на фона на забавянето на растежа на традиционната платена телевизия и новата конкуренция от уеб играчи, предлагащи персонализирани услуги (като Netflix), или пакети от канали (като тези на Sony). По-голяма компания в този сектор ще постигне по-големи икономии от мащаба, включително в преговорите с програмите.

Сделката оценява Time Warner Cable на 195 долара за акция, твърдят източници. Тя идва само месец след като Comcast се отказа от своето споразумение за сливане с Time Warner Cable за 45,2 млрд. долара, което беше отменено заради антитръстови проблеми.

Сливането на Charter и Time Warner Cable и други свързани сделки ще елиминират един от най-големите интернет доставчици. Сделката ще доведе също до контрола на 20% от широколентовия пазар, сочат данни на MoffetNathanson.

Сделката между Comcast и Time Warner Cable беше отхвърлена от регулаторите, защото ще създаде компания, която ще притежава близо 40% дял от пазара на високоскоростен интернет в САЩ.

Charter се надява, че сделката с Time Warner Cable ще бъде разгледана в по-благоприятна светлина от регулаторите. Председателят на Федералната комисия по комуникациите Том Уийлър е говорил с главните изпълнителни директори на двете компании миналата седмица. По време на срещата той ги е уверил, че агенцията не се противопоставя на някоя от кабелните сделки, пише Wall Street Journal.

Една от основните области, в която регулаторите могат да имат известни притеснения, е конкуренцията на пазара на широколентов интернет.

Очаква се сделката да бъде обявена официално във вторник, 26-и май.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още