IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Charter кове мегасливане

По-малкият оператор планира да купи повече от два пъти по-скъпия Time Warner Cable за 37,23 млрд. долара

11:18 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ако наистина иска да купи Time Warner Cable,&nbsp;Charter трябва да подслади офертата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ако наистина иска да купи Time Warner Cable, Charter трябва да подслади офертата си. Снимка: Ройтерс

В американския телевизионен бизнес се задава гигантска сделка. Въпреки че има значително по-ниска пазарна стойност, кабелният оператор Charter има желание да поеме много по-големия конкурент Time Warner, при това за абсурдна сума.

Charter Communications предлага да купи Time Warner Cable за 37,23 млрд. долара. Компанията вече разработва съответната оферта за акционерите на Time Warner Cable, заяви Charter, цитирана от Ройтерс. 

Предвижда се цената да е 132,50 долара за акция. 83 долара от тази сума следва да бъдат изплатени в брой. Инвеститорите трябва да получат акции от Charter за оставащата сума. В допълнение Charter иска да поеме и дълговете на Time Warner Cable, с което сумата на сделката ще достигне 62,35 млрд. долара.

Според анализатори офертата на Charter е най-ясният показател, че милиардерът от кабелната индустрия Джон Малоун от Liberty Media вижда неизползвани бизнес възможности в Time Warner Cable. Liberty Media притежава 27% от Charter. Секторният експерт Ейми Янг Маккуайр предполага, че Charter ще трябва да увеличи офертата си. „Това е едва първият кръг от преговори. Така Charter само сигнализира, че не е готова да плати твърде много".

Charter заяви още, че през последните шест месеца неколкократно е ухажвала конкурента си. Отговорите тогава допускали заключението, че Time Warner Cable не се интересува от сливане. В допълнение Charter се оплака от нереалистични очакванията за цената.

Time Warner Cable веднага отхвърли офертата. Мениджмънтът бил отворен за оферта в размер на 160 долара на акция. Вместо това Charter искал да придобие компанията на „напълно неприемлива цена“. "Тези момчета просто искат една премиум компания, но не да я купят, а да им бъде подарена", заяви главният изпълнителен директор на Time Warner Cable Роб Маркъс. „Това улеснява доста задачата ни да отговорим на офертата. Нашите акционери ще видят в офертата онова, което тя наистина е - опит да откраднат компанията".

Charter има борсова стойност от 14 млрд. долара, докато Time Warner Cable се оценява на почти 38 млрд. долара и е номер две в бранша след Comcast. Акциите на Time Warner Cable приключиха вчерашната борсова сесия със спад от почти 1% до 132,40 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още