IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога телекомите могат да обработват лични данни при отказ от услугите им?

Според Комисията за защита на личните данни това може да става само докато трае предизвестието

14:22 | 29.09.14 г.
Докога телекомите могат да обработват лични данни при отказ от услугите им?

Без да декларираш съгласие за обработка на лични данни, не можеш да се разделиш с мобилен оператор, пише в ситния текст на договорите, според информация на bTV.

Клиентка на мобилен оператор се обръща към телевизията, след като решава да прекрати отношенията си с една от компаниите за мобилни услуги и подава предизвестие. Голяма част от бланката обаче представлява декларация, че тя дава съгласието си фирмата да ползва личната ѝ информация и дори да я дава на трети лица.

Дори и да иска, потребителят не може да подаде предизвестието, без да подпише декларацията.

„Те са много любезни, когато искат да ти продадат нещо и също толкова разсеяни, когато имаш въпроси към тях и искаш да се откажеш. Тогава се отговаря само с едно изречение - това е политика на фирмата”, казва потърпевшата.

„Вероятно юристите на компанията са се престарали и то по такъв начин, че това да дразни потребителите”, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”.

От bTV уточняват, че от мобилния оператор са отказали коментар пред камерата, но е изпратено писмено становище по случая. То гласи, че компанията обработва личните данни на своите абонати в пълно съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и че единствената цел, с която обработва лични данни на абонати след прекратяване на договорните отношения с оператора, е свързана с хипотезата за събиране на неплатени задължения.

Според Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) обаче лични данни могат да се обработват само докато трае предизвестието.

„Ако тези данни се обработват след приключване, то биха се обработвали незаконосъобразно, за което се носи и административна отговорност”, подчерта Катя Станимирова от Комисията.

Дори и да има съгласие на клиента, операторите са длъжни да обработват персоналната информация само в рамките на позволеното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още