IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и китайски регулатор влязоха в спор за интернет сигурността

Регулаторът нарече "неприемливо" решението на интернет гиганта да не признава неговите сертификати за сигурност

12:24 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайски интернет регулатор обяви като „неприемливо“ решението на Google да не признава неговите сертификати за доверие – ход, който може да попречи на потребителите на браузъра Chrome да влизат в сайтове, одобрени от властите в Китай, предава Ройтерс.

В своя официален блог, посветен на сигурността, Google обяви на 1-ви април, че повече няма да признава сертификатите на Китайския интернет мрежови информационен център (CNNIC). Това се случва след като миналия месец CNNIC и компанията започнаха заедно разследване за потенциален пропуск в сигурността.

Това означава, че потребителите на Chrome, топ браузъра в света, може да получават предупреждение, когато се опитват да влязат в сайтове, сертифицирани от CNNIC. Все още не е ясно колко много сайтове са сертифицирани от CNNIC и ще показват предупредителното съобщение.

Регулаторът, който играе ключова роля в администрирането на интернет в Китай чрез разпределянето и удостоверяването на IP адреси и имена на домейни, призова Google да помисли за потребителските права и интереси.

"Решението, което Google взе, е неприемливо и неразбираемо“, коментират от агенцията в официално изявление, публикувано на уебсайта ѝ.

Миналата седмица сертификатите на CNNIC, които са използвани за гарантиране, че връзката между интернет потребителя и уебсайта е сигурна, бяха подложени на проверка след като в официален пост в блога си Google обяви, че китайската агенция е позволила на базираната в Кайро компания MCS Holdings да издава неоторизирани сертификати за различни Google домейни.

Според интернет гиганта това прави връзката между потребителите и уебсайтовете уязвима към хакерски атаки.

Microsoft и Mozilla, които заедно с Google разработват трите най-използвани браузъра в света, последваха хода на Googlе по отношение на спорните сертификати.

MCS Holdings направи официално изявление миналата седмица, в което посочва, че пробивът в сигурността е резултат от човешка грешка след тестването на сертификати, издадени от CNNIC, като експериментът трябвало да се проведе в контролирана среда.

Администрацията на киберпространството в Китай, главният интернет регулатор в страната, не е отговорила веднага на запитването за коментар.

През 2010 г. Google спря своята търсачка в азиатската страна заради притесненията за цензура. Повечето от услугите на компанията в момента не са достъпни в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още