IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber: Търсим конструктивен диалог с всички заинтересовани страни в България

Компанията ще се стреми в страната да се създаде необходимата съвременна регулаторна рамка за ползване на услугата й

11:33 | 16.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Услугата за споделено пътуване Uber ще търси конструктивен диалог „с всички заинтересовани страни в България“, заяви говорител на компанията пред Investor.bg.

Както Investor.bg писа вчера, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала разследване срещу услугата, след като във ведомството е постъпило писмо от Столична община. Общината е на мнение, че сигурността при плащанията, които се извършват не в брой, а през приложението, представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна. Според Столичната община платформата на Uber е и конкурент на градския транспорт.

КЗК е решила да проучи две компании, свързани с предоставянето на услугата в България. Едната е регистрираната в Холандия Uber B.V, за която предварителното проучване на атимонополната комисия показало, че има лиценз за предоставянето и използването на мобилното приложение у нас. Тя е дъщерна на американското дружество със същото име. Холандската фирма предоставя единствено технологични услуги, но не и транспортни. Uber е предоставила на Rasier Opеrtions B.V. лиценз за използване на приложението и предоставяне на услуги чрез него на други лица.

„Нашата пилотна услуга uberX е иновативно решение за споделено пътуване, което осигурява на пътниците надеждна, безопасна и достъпна възможност за транспорт, като също така предоставя на шофьорите гъвкав начин за изкарване на допълнителен доход. Същевременно помагаме за намаляване на задръстванията и замърсяването на въздуха, което е добра новина за всички в София“, заяви говорител на компанията.

„Услугите за споделено пътуване са добре приети в голям брой прогресивни градове в цял свят. Uber се ангажира с продължаване на конструктивния диалог с всички заинтересовани страни в България за създаване на необходимата съвременна регулаторна рамка, така че градът да може да се възползва от модерните решения за споделено пътуване като uberX“, се казва още в становището на компанията.

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г. и е достъпна чрез мобилното приложение на Uber. Тя представлява платформа за предоставяне на социална мобилност. Чрез платформата на Uber физически лица – пътници могат да правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място при ниски разходи. От друга страна, тя позволява на шофьорите да установят контакт и да се съгласят да споделят и да си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили за целите на споделеното пътуване.

В средата на февруари един от браншовите съюзи на таксиметровите превозвачи - “Съюз Такси”, заплаши, че ще блокира столицата с протестно шествие. Исканията на организацията са компанията Uber България да прекрати своята дейност, а ако не го направи, държавата да се намеси. В отвореното си писмо „Съюз Такси“ заявява, че неколкократно е сигнализирала властите за „кражба на пътници“, което води до причиняване на загуби. 

На обратното становище е IT специалистът Христо Ласков, който в ефира на Bulgaria on Air коментира, че таксиметровите шофьори в България не трябва да се "борят" срещу мобилното приложение за споделено пътуване Uber, а трябва да предложат по-добра услуга от него, за да си "върнат клиентите".

Преди около месец и транспортният министър Ивайло Московски също критикува открито компанията. Според него услугата на Uber не отговаря на българските закони. Коментарът му бе във връзка с информацията, че НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция срещу компанията.

В интервю за Investor.bg преди месец директорът на Uber за Централна и Източна Европа Патрик Щуденер заяви, че и в България, както навсякъде по света, компанията среща съпротива. 

В Европа, където Uber предлага широка гама от възможности за транспорт – от професионални лимузини до неформални възможности за споделяне на автомобили, компанията е атакувана от съдебни разпореждания в Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания. Според властите в тези страни компанията е нарушила правилата за лицензиране на таксиметрови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Не ползвам Uber и такси, а само Метро и велосипед, често хода и пеша на къси растояния...все пак успех на Uber, мазните бакшиши и грозните им автомобили, само като ги видя и моментално ми се изпарява желанието да ползвам каквато и да било транспортна или друга :) услуга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
toto
преди 9 години
браво на ПР а на Uber!с всичките тези дандании прави чудесна реклама на услугата!Както знаем лоша реклама няма! Бакшишите от факултета си намериха майстора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
toto
преди 9 години
браво на ПР а на Uber!с всичките тези дандании прави чудесна реклама на услугата!Както знаем лоша реклама няма! Бакшишите от факултета си намериха майстора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
petsto
преди 9 години
"Според Столичната община платформата на Uber е и конкурент на градския транспорт."А нима в това има нещо лошо? От такава конкуренция със сигурност ще спечелят гражданите, а дебелогъзите общински чиновници ще бъдат принудени да се събудят от блажената си дрямка...До този момент не съм ползвал услугите на Uber, но вече си направих регистрация и ставам техен клиент.Успех на Uber!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Всички нормални българи пожелават успех на Uber!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Вие просто не разбирате - липсват едни 10%. Подкупи. Е, после ще растат докато бизнеса вече не е печеливш де... българската рецепта за "капитализъм".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още