IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският автомобилен пазар пропадна през първата половина на годината

Регистрациите на нови леки автомобили вероятно ще спадне с 8% за годината, достигайки до най-ниското си ниво от 1997 г. насам

16:36 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френският автомобилен пазар пропадна през първата половина на годината

Френският автомобилен пазар се сви рязко през през първите шест месеца на 2013 г. Спадът в регистрациите на нови леки автомобили се понижи до 11 на сто, като асоциацията на автомобилните производители в страната (Comité des Constructeurs Français d'Automobiles – CCFA) очаква само леко подобрение до края на годината. пише The Wall Street Journal.

Автомобилният пазар във втората по сила икономика в еврозоната вероятно ще се свие с общо 8% през тази година до най-ниското си ниво от 1997 г., според данните на CCFA.

Слабите данни подчертават натиска върху европейския пазар на масови автомобили, като най-засегнат от френските производители се оказва PSA Peugeot-Citroën. Компанията изрази опасенията си, че налице е дългосрочно намаляване на търсенето на нови автомобили в Европа, свързано със забавения икономически растеж и висока безработица в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Регистрациите на нови автомобили от марките Peugoet и Citroën са се понижили с 9,5 на сто през юни, като спадът през първите шест месеца на година е 14%, обявиха още от асоциацията на производителите.

Близки до компанията обявиха, че Peugeot е пожелал от американски си партньор General Motors Со. (GM) да инжектира допълнителни средства във френския производител. Французите са провели разговори и с китайските си колеги от Dongfeng Motor относно потенциалните възможности за разширяване на търговските взаимоотношения.

Новите регистрации на автомобили, произвеждани от Renault, са отстъпили само с 3,6 на сто на фона на нарастващото търсене на популярните нискобюджетни модели от марката Dacia. Въпреки това компанията отчита спад в размер на 12 на сто от началото на годината.

Повечето други световни производители също отчетоха негативни резултати на френския пазар през юни. Общият брой на новорегистрираните коли от немската марка Volkswagen AG се понижи с 10%. Спадът при Ford Motor Со. бе с 9,5%, докато GM отстъпи с впечатляващите 31%.

На обратния полюс се оказа италианският производител Fiat SpA, чийто продажби през юни се изкачиха с 7,8%, в това число 20-процентов ръст при марката Fiat. Повишения отчетоха също Toyota Motor Со. и Daimler AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още