IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-качествените автомобили за 2013 г.

Класацията е базирана на мнението на собствениците на коли в САЩ

16:51 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 Кои са най-качествените автомобили за 2013 г.

Американската агенцията J.D. Power and Associates разпространи своя доклад Initial Quality Study за 2013 година. Той представлява класация за качеството на новите автомобили през първите 90 дни на експлоатация, която се базира на удолетвореността на собствениците им.

През тази година лидер е германската марка Porsche, при която са докладвани 80 проблема при всеки 100 автомобила. Второто място е за американската GMC с 90 проблема, а третото остава за миналогодишния победител Lexus, при който са докладвани 94 проблема на 100 автомобила. Средният резултат за автомобилната индустрия е 113 проблема на 100 автомобила.

Класацията на J.D. Power обхваща не само марки, но и отделни модели. Тук лидер е Lexus LS, който показва резултат от 59 проблема на 100 коли.

Важно уточнение е, че повечето докладвани проблеми не са свързани с производствени дефекти, а със системите на автомобилите, които се оказват трудни за разбиране от шофьорите. Специалистите от J.D. Power си обясняват това явление с желанието на автомобилните компании да предлагат все по-модерни технологии в моделите си - гласови команди, мултимедийни комплекси и т.н.


"Производителите на автомобили разработват технологии, които трябва да отговорят на нуждите на широк кръг от хора. Това обаче крие рискове, тъй като въпросните системи и технологии са полезни и разбираеми за повечето шофьори, но за някои от тях те представляват проблем. Автомобилните компании трябва да се постараят още и да предложат интуитивни системи, които са лесни за използване", заявява Дейвид Сарджънт, вицепрезидент на J.D. Power.

Подобен бе и изводът от класацията през миналата година, когато най-сериозните проблеми при новите автомобили бяха свързани с инфо-развлекателните и навигационни системи.

Награда от J.D. Power получава и фабриката на Toyota Motor Corporation в Индиана, САЩ, където се произвежда Toyota Camry. Най-високото отличие - Platinum Plant Assembly Line Quality Award, се присъжда на производствените линии, от които излизат автомобили с най-малък брой дефекти.

За региона на Азия наградата за най-добър завод отново отива при Toyota Motor Corporation. Отличието Gold Plant Assembly Line Quality Award е за фабриката на японците в Йошивара, Япония, където се произвеждат Lexus LX и Toyota Land Cruiser. Със същата награда, но за територията на Европа, е отличен заводът на Audi AG в Некарсулм, Германия, от който излизат моделите Audi A4, A5, A6, A7 и A8.

Тазгодишната класация за качеството на автомобилите, която се провежда за 27-ми път, е базирана на мнението на 83 000 собственици на автомобили.

Пълната класация на най-качествените автомобилни марки можете да разгледате в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още