IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова в САЩ за подкрепа за споразумението за свободна търговия

Бъдещо споразумение ще увеличи икономиките на ЕС и САЩ с повече от 100 милиарда долара годишно

11:13 | 03.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел по време на дискусия в американската търговска камара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел по време на дискусия в американската търговска камара. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в петък, че сключването на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС е изключително важно и призова американската бизнес общност да осъзнае, че то ще даде възможност за доставка на значителни количества американски природен газ за Европа, предаде AP, цитирана от БТА.

След среща с президента на САЩ Барак Обама, фокусирана върху кризата в Украйна, Меркел заяви пред Американската търговска камара, че голяма част от страните в ЕС имат желание за разширяване на източниците на енергия, една трета от която сега идва от Русия, като значителна част от доставките минават през Украйна.

„В енергийната област украинската криза може да повлия положително на преговорите за свободна търговия“, каза Меркел. Настоящото американско законодателство забранява износа на петрол и газ за страни, с които САЩ нямат подписано споразумение за свободна търговия. Освен това САЩ разполагат с много малко пристанищни терминали с инсталации за втечняване на природен газ, който се товари на танкери.

„Не за първи път работим по въпросите на енергийната сигурност в контекста на Украйна“, заяви Меркел. Тя обясни, че европейците залагат на реверсивните доставки по тръбопроводите, минаващи през Украйна, за да могат европейски страни с достатъчно запаси да пращат газ на нуждаещи се страни.

Канцлерът отбеляза, че съпротивата на европейските бизнес лидери срещу налагането на нови санкции на Русия е започнала да отслабва. Много европейски страни се колебаеха да налагат нови санкции заради дълбоките си връзки с Русия в областта на търговията и инвестициите. Германия е най-големият търговски партньор на Русия, припомня AP.

Меркел заяви, че тя и Обама споделят виждането, че е необходимо разширяване на санкциите срещу Русия, ако тя се намеси, за да попречи на произвеждането на изборите в Украйна на 25 май.

Обама и Меркел не скриха разногласията си относно американските програми за следене въпреки предложение на американският президент за "кибердиалог" с Берлин, и обещаха да преодолеят проблемите, накърнили двустранните отношения, посочва Ройтерс.

Позициите на двете страни обаче са значително по-близки по отношение на търговското споразумение. "За нас ще е изключително  важно да приключим бързо преговорите", каза Меркел.

Европа и САЩ виждат в свободната търговия средство за създаване на повече работни места. Бъдещо споразумение ще увеличи икономиките на ЕС и САЩ с повече от 100 милиарда долара годишно, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още