IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 7 май

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:29 | 07.05.15 г.
Акцентите в бизнеса на 7 май

В България

За първи път от началото на финансовата криза заетостта на хората на възраст между 20 и 64 години в ЕС се увеличава, показват данните на Евростат за 2014 г. В България заетостта е малко под средното за Евросъюза и достига 65,1 на сто за населението във възрастовата група 20-64 години.

Министерският съвет е решил Управляващия орган на ОП „Транспорт” 2007-2013 г. да поиска увеличение на европейското финансиране от 80% на 85%, за да бъде намалена тежестта на националното участие и да бъде постигнато по-добро усвояване на предоставените по програмата средства.

В същото време кабинетът одобри новата редакция на програма „Региони в растеж“ (2014-2020 г.), за да станат общините междинни звена. Така в рамките на интегрираните планове за развитие общините ще могат сами да си подбират проектите, които да се финансират с европари за регионално развитие.

Най-масовият бензин А-95 е поскъпнал с близо 22%, или 41 стотинки, в рамките на последните три месеца. При дизела поскъпването също е с 40 стотинки от началото на февруари до 2,35 лв. към момента. Тенденцията е към повишаване на цените на горивата в резултат на поскъпването на петрола на международните пазари.

Конференцията Digital Biblio Technologies, посветена на технологиите и електронно публикуване, ще се организира за втора поредна година на 14-и май. В рамките на конференцията ще бъдат обхванати не само електронното книгоиздаване и дигитализирането на съдържание, но и съществуващите онлайн търговски модели в България.

По света

Само за последните шест месеца частни лица, компании и държавни ведомства в Гърция са изтеглили 35 млрд. евро от банките в страната. Най-високата сума е била изтеглена от домакинства и фирми, а за последните два месеца щафетата е била поета от различни структури в държавата, като местната власт и осигурителните каси.

Китай обмисля фискални стимули за противодействие на забавящия се растеж. Втората най-голяма икономика в света нарасна със 7% на годишна база през първото тримесечие – най-ниският темп на разширение от световната финансова криза насам, което предполага загуба на инерция.

В същото време Китай агресивно се бори за най-добрите умове и в бъдеще ще има все повече и повече успехи с това. САЩ и ЕС, от друга страна, са заплашени от това да загубят битката за най-добрите сред най-добрите.

Растежът в Азиатско-тихоокеанския регион ще продължи да надминава този в останалите части на света благодарение на силното вътрешно потребление, ускорено от стабилните пазари на труда, ниските лихвени проценти и евтиния петрол, смята Международният валутен фонд.

Икономиката на Аржентина вероятно ще отчете малък или отрицателен ръст през тази година заради дълговете към американски хедж фондове. Аржентинците обаче се надяват, че с избора на нов президент през октомври икономиката ще се съвземе.

На борсата

Шест години по-късно БФБ си остава пазар за дялови инвестиции. Индексът SOFIX е на около 75% под върховите си нива, а проблемът на ниската ликвидност е, че той отблъсква кандидат-купувачите, защото те предполагат, че купят ли, след това не могат да продадат.

Препоръчваме

Онлайн платформата за търговия на дребно Net-a-Porter разкри, че пуска първата в света социална мрежа за потребители, които са запалени по стила и купуват луксозни стоки през мобилни устройства.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още