IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от пране на пари в ЕС е най-висок в Люксембург

В 22 държави в ЕС се прилагат различни данъчни правила и се сключват данъчни сделки с големите компании

11:19 | 03.11.15 г. 1
Рискът от пране на пари в ЕС е най-висок в Люксембург

Люксембург е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голям риск от пране на пари. Това се посочва в последния доклад на мрежата от неправителствени организации European Network on Debt and Development (Eurodad), цитиран от EurActiv.com.

Втора в класацията е Германия, а трета – Италия. Списъкът с 15-те най-рискови държави в ЕС се допълва от Испания, Холандия, Франция, Великобритания, Белгия, Чехия, Ирландия, Дания, Унгария, Швеция, Полша и Словения.

По скала, базирана на критериите на Базелския институт срещу прането на пари, Люксембург получава оценка 5,9 от 10. Оценката за Германия е 5,5. Средната оценка за ЕС е 4,4, посочва се в доклада.

Посочените 15 държави трудно се справят с избягването на данъците и данъчните измами и предоставят широки възможности на мултинационални компании и богати физически лица да скрият пари. „Сред най-проблемните държави са Люксембург и Германия, които предлагат разнообразни възможности за прикриване на собствеността и пране на пари“, подчертава се в доклада на мрежата от неправителствени организации.

Люксембург е разкритикуван и че допълнително затруднява идентифицирането на реалните собственици на компаниите и активите с въвеждането на нови и нови финансови структури. В доклада се припомня също така, че Германия се възпротиви на създаването на централизиран, публичен регистър, който да разкрива действителните собственици на компании и активи. Отбелязани са и разследванията срещу Commerzbank по подозрения, че финансовата институция е помагала на свои клиенти да избягват данъци през Люксембург.

Прането на пари превръща приходите от престъпна дейност в привидно законни постъпления или активи и се свързва с международния тероризъм, отбелязва изданието. Скандалът Luxleaks извади на светло проблема с избягването на данъци от корпорациите, както и укриването на данъци.

Преди година международна група разследващи журналисти разкриха, че Люксембург е предоставял преференциални данъчни условия на мултинационални компании по времето, когато сегашният председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е бил премиер и финансов министър на страната, припомня още изданието.

В 22 от държавите от ЕС се прилагат различни данъчни правила и се сключват сделки с големите компании, посочва се още в доклада. В някои случаи данъчните ставки за компаниите са дори под 1%.

Медията припомня, че държавите от ЕС се споразумяха наскоро да започнат автоматично да обменят данъчна информация. Споразумението ще влезе в сила от януари 2017 г.

ЕК започна и разследване срещу няколко държави членки, включително и срещу Люксембург, за данъчни споразумения с големи компании. Пред изданието говорителят на институцията по данъчните въпроси Ванеса Мок коментира, че битката с избягването и укриването на данъци е сред водещите приоритети на Комисията. „Откакто приехме законодателството за данъчна прозрачност през март и екшън плана за корпоративното данъчно облагане през юни, успяхме да постигнем конкретни резултати“, коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Нали нашите онбашии ползват техните тепавици за изпиране на чувалчетата с крадени пари. Перат чисто, бързо и евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още