IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 години след отварянето на китайската икономика още има нужда от пазарни реформи

Призивите за промяна започнаха да се чуват на по-висок глас, въпреки че няма признаци за промяна от страна на правителството

19:31 | 17.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Все още има прекалено голяма държавна намеса. Не съм почувствал каквото и да било смекчаване оттогава и не мисля, че правителството ще" отслаби контрола, каза Сам Ю, главен мениджър на MENTECHS - производител на индустриално оборудване в град Чанчжоу, провинция Цзянсу.

У Цзинлян, известен правителствен икономист, призова китайските лидери да покажат "по-голяма политическа смелост и мъдрост" и да изпълнят своите обещания да проведат реформи, жизненоважни за развитието и трансформацията на Китай.

Неблагоприятното положение на частните фирми

Ограниченията за китайските частни фирми, сочени от мнозина за ключа към устойчивия икономически растеж, влизат в контраст с нарасналата мощ на държавните предприятия, които си възвърнаха позициите по време на глобалната криза от 2008 година, възползвайки се от огромен правителствен пакет за стимулиране на икономиката.

Подчертавайки една тенденция, известна като "държавният сектор напредва, частният отстъпва", държавни компании са придобили или казват, че планират да го направят, контролен пакет акции в най-малко 31 частни фирми, лиснати на борсата, според преглед от Ройтерс на корпоративните новини.

Това изпреварва по темп шепата такива купувания миналата година.

Си обеща финансова и данъчна подкрепа за финансовите фирми, в рамките на мерки за предпазване от по-рязко забавяне на икономиката. Частните компании обаче лобират за равни условия с държавните.

Но няма кой знае какви признаци, че Си ще предприеме по-смели действия, за да подреже крилата на държавните фирми.

През октомври ръководителят на централната банка И Ган заяви, че Китай планира да възприеме принципа за "конкурентна неутралност" с цел да се създадат равни условия за държавните и частните фирми.

Анализатори обаче са на мнение, че обещанието е чисто и просто символично, предвид тесните връзки между правителството и държавните фирми.

"Реформите са единственият път. Предишните реформи не засегнаха политиката, но няма повече място", каза друг съветник.

"Ще влезем в задънена улица, ако само правим икономически реформи без да променяме политиката", предупреди той.Начало на формуляра

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още