IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страните от Източна Европа отчитат по-малко случаи на COVID-19 от Запада

Бързите и строги мерки са ограничили значително заразата в региона, но има съмнения относно коректността на данните заради малкото тестове

20:45 | 24.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-лошото предстои

Въпреки че е ясно, че Източна Европа е реагирала по-бързо, за да спре разпространението на вируса, отколкото Запада, здравните власти в много от тези страни предупреждават, че все още не са достигнали пика.

Въпреки подхода на Беларус, огнището се очаква да достигне своя връх в началото на май, заяви министърът на здравеопазването Владимир Караник в понеделник (20 април).

Унгария например е отчела малко над 2000 случая на заразени, а правителството на Виктор Орбан възнамерява да премахне блокадата на 3 май. Въпреки това здравните експерти в страната очакват нов бум на заразени през следващия месец.

Сега изглежда, че Италия и Испания са преминали своя пик с помощта на блокадите, докато Великобритания в момента е в разгара на разпространението на патогена. 

Румъния също регистрира нарастване на броя на новозаразените, като прогнозира, че огнището може да достигне връх между 22 и 26 април.

В Украйна премиерът Денис Шмихал заяви в понеделник, че се очаква епидемията да достигне своя връх в началото на май.

Министерството на здравеопазването на Словакия прогнозира, че пикът ще премине в края на юни въпреки ранното и строго блокиране.

По-малко тестове, по-малко потвърдени случаи

"Имаме едно просто съобщение към всички страни: тест, тест, тест. Тествайте всеки съмнителен случай", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на 16 март. Много държави обаче не правят това, било в резултат на политики, логистични проблеми или липса на оборудване.

Унгария е направила със 70% по-малко тестове от съседна Австрия. Двете страни имат почти еднакъв брой население.

Румъния, която е с население от 19,5 млн. души, е извършила само 12 000 теста. Здравният министър на страната подаде оставка в петък, малко след като обеща да тества всички жители на 2-милионния Букурещ.

Полша, която е с население от 38 млн. души, е извършила 224 355 теста. 3,7-милионна Грузия е осъществила 7 611 теста.

Една от причините броят на инфекциите в Германия да е толкова голям е заради масовите тестове. Правителството тества повече от 200 000 души седмично в началото на март и установи 147 065 случая на коронавирус Covid-19.

По същия начин една от причините, поради които Испания е открила 200 000 инфекции, е че страната е успяла да направи един милион тестове.

Здравните власти са съгласни, че блокирането и социалното дистанциране са спасили живота на много хора, а усилията на страни като Полша трябва да бъдат похвалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Къде сме ние по тестове на 1 милион население, все някакви колоси са пред нас и ни водя ;) :Kyrgyzstan6,072Jordan6,038Peru6,016Panama5,633Armenia5,586Dominica5,320Palestine5,293Barbados4,618Bulgaria 3,886https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 4 години
Може и така да е. Разкажи за да те разберем. Урсула, Дзинпин, Тръмп, Путин и другите световни лидери наложиха карантина-те ли искат да заробят хората? Или Бил и Мелинда държат на каишка Тръмп, Путин, Урсула и Дзинпин и ги карат да заробят хората по света, за да изкарат пари, щото милиардите които имат не са им достатъчно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
Писачите тази статия търсят под вола теле като твърдят, че по-малкото тестове водели до по-малко заболели !!??. Важното е не колко заболели има, а колко от тях са в тежко състояние с видими симптоми и се нуждаят от сериозно лечение. Това не можеш да го скриеш. Можеш да направиш 6 милона тест и да видиш, че 800 000 са са болни или преболедували, но от тях ако само 800 са се нуждаели от болнична помощ и само 80 са починали, определено може да се каже, че съответната страна се е справила, а как няма значение. За мене една от причините за големия брой заразени е големият туристически и бизнес поток към страните от западната част на Европа. Ако този поток се беше изсипал в нашата част на континента, то картината щеше да е обратна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Има вече доста източници от акредитирани лица. ---хахах, акредитирани от маанстрихския университет за дишуошъри ... или? :D ... където за две седмици ставаш специалист по всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Карантината е да заробят хората. Вземи потърси малко да видиш колко всъщност е опасен вируса. Има вече доста източници от акредитирани лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Веднага ще ти отговоря. С тъ-по-тии. А бил и мелинда не дават пари ей така нали се сещаш ?!Аз ако съм на Русията няма и една копейка да им дам на тия шарлатани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
не е истина колко ти е гладка билярдната топка в главата дето ти замества сивото вещество ... :))) ... фондацията на Бил и Мелинда внася $368млн. всяка година в СЗО , вторит по големина донор на организацията след хамериканците ... любимата ти рассия внася $12млн. , двойно по-малко от нигерия ... :))) ... България внася повече от рассияните чрез участието си в ЕС ... :))) ...дори бегла представа си нямаш с какво се занимава организация като СЗО с годишен бюджет над $2,4млрд. ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 4 години
Нали за това е карантината, да има по малко починали и по малко заразени, което пак щеше да доведе до блокиране на здравните заведения. Как да ти обеснят хората за да го разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Тъй като поставяш въпроса за смъртността с твое позволение ще уточня, че според сводката на НАЦИОНАЛНИЯТ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ на България БРОЯТ НА ПОЧИНАЛИТЕ ЗА 2019 ГОДИНА БЪЛГАРИ Е 108 500 ЧОВЕКА!!!108 500 ЧОВЕКА ЗА ГОДИНА , средно за ден са 300 човека !!!От тези 300 на ден починалите от КОРОНАТА са 1 човек !!!!Това е 0,34 % !!!!!!!!!!!!А колко са починалите от БЛОКИРАНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ от ИНФАРКТ и ИНСУЛТ ?!!! Броят им в тази криза вероятно се е УВЕЛИЧИЛ !!!Но тях кой ги брои!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
Господ и сега беше българин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още