IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо страните от Източна Европа отчитат по-малко случаи на COVID-19 от Запада

Бързите и строги мерки са ограничили значително заразата в региона, но има съмнения относно коректността на данните заради малкото тестове

20:45 | 24.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-лошото предстои

Въпреки че е ясно, че Източна Европа е реагирала по-бързо, за да спре разпространението на вируса, отколкото Запада, здравните власти в много от тези страни предупреждават, че все още не са достигнали пика.

Въпреки подхода на Беларус, огнището се очаква да достигне своя връх в началото на май, заяви министърът на здравеопазването Владимир Караник в понеделник (20 април).

Унгария например е отчела малко над 2000 случая на заразени, а правителството на Виктор Орбан възнамерява да премахне блокадата на 3 май. Въпреки това здравните експерти в страната очакват нов бум на заразени през следващия месец.

Сега изглежда, че Италия и Испания са преминали своя пик с помощта на блокадите, докато Великобритания в момента е в разгара на разпространението на патогена. 

Румъния също регистрира нарастване на броя на новозаразените, като прогнозира, че огнището може да достигне връх между 22 и 26 април.

В Украйна премиерът Денис Шмихал заяви в понеделник, че се очаква епидемията да достигне своя връх в началото на май.

Министерството на здравеопазването на Словакия прогнозира, че пикът ще премине в края на юни въпреки ранното и строго блокиране.

По-малко тестове, по-малко потвърдени случаи

"Имаме едно просто съобщение към всички страни: тест, тест, тест. Тествайте всеки съмнителен случай", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на 16 март. Много държави обаче не правят това, било в резултат на политики, логистични проблеми или липса на оборудване.

Унгария е направила със 70% по-малко тестове от съседна Австрия. Двете страни имат почти еднакъв брой население.

Румъния, която е с население от 19,5 млн. души, е извършила само 12 000 теста. Здравният министър на страната подаде оставка в петък, малко след като обеща да тества всички жители на 2-милионния Букурещ.

Полша, която е с население от 38 млн. души, е извършила 224 355 теста. 3,7-милионна Грузия е осъществила 7 611 теста.

Една от причините броят на инфекциите в Германия да е толкова голям е заради масовите тестове. Правителството тества повече от 200 000 души седмично в началото на март и установи 147 065 случая на коронавирус Covid-19.

По същия начин една от причините, поради които Испания е открила 200 000 инфекции, е че страната е успяла да направи един милион тестове.

Здравните власти са съгласни, че блокирането и социалното дистанциране са спасили живота на много хора, а усилията на страни като Полша трябва да бъдат похвалени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
wag1111
преди 4 години
Хмм... Много интересно сравнение на запада с изтока. То за тестовете си е така, но да ги оставим тях на страна. Как може човек дори да си помисли за такова сравнение? Само като се вземе на предвид Парижката агломерация с население от около 13 милиона души концентрирани в диаметър само от около 120 км(население на 2 Българии). На такава гъстота каквато и мярка да се опиташ да направиш е винаги късно. На тоя потенциал на разпространение, които има широко рекламираният вирус, ми се струва даже доста муден. Споменават се едни цифри за дневна смъртност, която си е съвсем в рамките на нормалното за страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 4 години
Отговора на поставеният в заглавието въпрос е, че БРОЯ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ Е ПО МАЛЪК, ЗАЩОТО И НАПРАВЕНИТЕ ТЕСТОВЕ СА ПО МАЛКО. Ако се увеличи извадката ще се окаже , че сме много с по голям обхват на заболели от тях. Позовавам се на Закона за големите числа и свързаната с него ТОЧНОСТ НА ИЗВАДКАТА. РЕАЛНОСТ НА ДАННИТЕ МОЖЕ ДА ИМА САМО ПРИ ПЪЛНА ИЛИ ДОБЛИЖАВАЩА СЕ ДО ПЪЛНА ИЗВАДКА НА ПРОУЧВАНЕТО.Всички останали методи са СТАКМИСТИКА, по която ние бившити наследници на ПЛАНОВАТА ИКОНОМИКА сме царе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още