IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Пиърс: Очакваме повишен интерес към фондовите пазари и дяловия капитал

Стабилното управление и инвестициите в нови технологии са ключови за успеха на всяка една борса, каза пред Investor.bg директорът от Лондонската борса Трейси Пиърс

08:48 | 04.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трейси Пиърс. Снимка: Личен архив
Трейси Пиърс. Снимка: Личен архив

Трейси Пиърс е директор Привличане на капитал, Основни сегменти в London Stock Exchange Group, която управлява Лондонската фондова борса.

Нейният отдел отговаря за привличането на нови британски и международни емитенти на Лондонската борса. Тя отговаря за отношенията с 3 хил. компании, като управлява и представителствата на групата в Хонконг и Пекин.

Също така тя е директор с репрезантативни функции в Borsa Italiana и Think London и е член на Консултативния съвет за Листвания към британския финансов регулатор FSA.

Преди да се присъедини към Лондонската борса тя е работила в отдел Корпоративно и търговско банкиране в HSBC Bank.

В ексклузивно интервю за Investor.bg Пиърс представи гледната си точка за инвестиционните и фондовите пазари в условията на криза и даде прогнозата си за активността в сектора през следващите години.

- Каква е ролята на капиталовите пазари по време на рецесия и как спомагат те за стабилността на инвестиционната общност по света?

Въпреки че фондовите пазари определено бяха засегнати, те не бяха първопричината за финансовата криза, която започна от дълговите пазари.

Само трябва да погледнете статистиката за миналата година, когато нашите пазари привлякоха рекордните 82,5 млрд. паунда, за да разберете, че Лондонската фондова борса продължи да подкрепя нуждите на компаниите от набиране на капитал, дори и в тези несигурни пазарни условия.

Предвид факта, че кредитите са недостъпни за много компании, особено малките иновативни фирми, които ще бъдат ключови за икономическия ръст и създаването на работна ръка, едва ли е учудващо, че може да се очаква увеличен апетит към дяловото финансиране и дяловите инвестиции.

- Какви предизвикателства очаквате през следващите една-две години?

Ние сме изготвили стратегия да останем конкурентни и да разраснем нашия бизнес чрез оптимизация, пълноценното оползотворяване на нашите активи и чрез развитие на нови възможности за ръст.

Ние ще търсим ефективност чрез внедряването на нашата нова, високоликвидна платформа за търговия, като миграцията към тази нова технология се очаква да стане до края на годината, в зависимост от готовността на клиентите.

На базата на нашите активи, в търсене на органичен ръст, ние можем да увеличим мащаба на наличните активи на London Stock Exchange Group в категории като Ценни книжа, Деривати, Фиксиран доход, Информационни продукти и Извънборсови сделки.

Благодарение на нашето скорошно придобиване на Turquoise вече разполагаме с паневропейска платформа за търговия, в комбинация с развитието на Dark Pool търговията (т. нар. Dark pools of liquidity предоставят възможност на институционалните инвеститори да правят анонимни оферти за търговия с ценни книжа, без да разкриват самоличността си на отворения пазар, б.а.)

- Каква е вашата прогноза за активността на първични публични предлагания (IPO) през следващата година?

Затруднените пазарни условия по света засегнаха инвестиционното доверие и броя на новите емитенти, които се присъединиха към пазарите през последните няколко години. Въпреки това броят на бъдещите емитенти остава висок, като има както големи, така и малки компании, които ще целят да се възползват от ликвидността и профила, които нашите пазари предлагат.

Очакваме листванията, както на Основния сегмент, така и на алтернативния пазар AIM, да продължават да бъдат осъществявани от много широк спектър от сектори. Добър пример за това е, че разнообразният набор от компании, които се присъединиха към нашите пазари през юли, включваше онлайн магазина за хранителни стоки Ocado, както и Argos Resources, който провежда проучвания за добив на нефт и газ на Фолкландските острови.

- Каква е ролята и доколко голяма трябва да бъде регулацията на фондовите пазари, за да могат те да функционират стабилно?

Ролята е абсолютно решаваща. Ако искате инвеститорите да имат доверие, като инвестират в компаниите на вашите пазари, трябва да имате и стабилен регулаторен режим.

Нашият регулаторен режим, тук в Лондон, изисква високи стандарти на прозрачност, редовно публично обявяване на информация, и отчети и често се цитира като фактор, който дава конкурентно предимство на Лондон спрямо някои от неговите конкуренти.

- Кои са основните фактори, които правят един фондов пазар атрактивен за (чуждестранните) инвеститори?

Лондонската фондова борса вече е трайно установена като предпочитания пазар за международни компании от целия свят и в момента има компании от над 70 страни, които се търгуват на нейните сегменти.

Един от факторите, които компаниите намират толкова привлекателни в Лондон, е, че той събира една уникална общност от инвеститори и консултанти, котио имат неизменна аналитична нагласа и проявяват голям интерес към бързоразвиващите се нови икономики.

Чрез своето листване в Лондон компаниите придобиват достъп именно до тази инвестиционна общност, която управлява най-големия фонд от международни капитали в света – основен фактор, привличащ компаниите за листване в Лондон.

От значение е също и географското разположение на Лондон. Тъй като той е разположен по средата между пазарите от Далечния Изток и тези в САЩ, трейдърите, работещи в Лондон, могат да покриват както Токио, така и пазарите в Ню Йорк в рамките на работния ден.

С пет летища, шест ж.п. терминала и отличен достъп чрез сухопътни и водни връзки, Лондон е също така един от водещите транспортни центрове в света, което го прави лесно достъпен за онези, които пътуват по бизнес.

- Какви биха били вашите препоръки към по-малките пазари като българския, които се стремят да повишат своята ликвидност?

Едва ли би било уместно да даваме съвети на другите как да управляват своите пазари. Въпреки това по-малките пазари с амбиция за ръст могат да се възползват, ако вземат за пример факторите зад успеха на Лондон и неговия ръст като международен финансов център. Те включват изграждането на стабилен режим за управление и контрол, инвестиции в най-модерни технологии за търговия, както и отвореност към участието на международните инвеститори.

Фактори като тези са основополагащи за успеха на който и да било пазар.

- Има ли Лондонската борса намерение за придобивания на други международни борси? БФБ-София в момента търси купувач. Какъв би трябвало да е неговият профил и би ли се интересувала Лондонската борса от такъв вид покупка?

Боя се, че не можем да коментираме политиката относно сливания и поглъщания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още