IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селин Болар: Застраховането не е лукс, а далновидност

Бъдете далновидни и застраховайте имуществото си, защото цената за това е доста ниска в сравнение с евентуалните щети, смята ръководителят на Групама

13:50 | 04.06.12 г. 1
<p>
	<em>Селин Едит Болар, Снимка: Групама</em></p>

Селин Едит Болар, Снимка: Групама

Селин Едит Болар е изпълнителен директор на „Групама Застраховане“ ЕАД и „Групама Животозастраховане“ ЕАД.

В застраховането е от 2005 г., като ръководител на структурното звено „Земеделски продукти“  в „Групама Лоар Бретан“, където изпълнява  и функцията на съветник на главния  изпълнителен директор по определянето на политиките и дейностите на филиала.

За  периода  2007-2009 г. отговаря за звено  „Продукти и Пазари“ в „Групама Лоар Бретан“, на длъжност ръководител  на структурното звено с основни  функции - упрвление на сектор продажби на над 70 регионални звена за развитие и управление на застрахователния портфейл.

От 1 януари 2010 до днес е в Ръководството  на българския филиал на ГРУПАМА С.А., първоначално като заместник-изпълнителен директор оперативна дейност. От ноември 2011 г. е изпълнителен директор на двете дружества „Групама Застраховане“ ЕАД и „Групама Животозастраховане“ ЕАД


- Г-жо Болар, доколко застрахователната  култура у нас по повод застраховка  на жилищата е на световно ниво?

В България по-скоро  има липса на застрахователна  култура по отношение на тази застраховка. Много е важно хората да са наясно, че имуществената застраховка не е лукс и е по джоба на всеки да прояви далновидност и да се защити срещу минимална сума на годишна база.

В повечето европейски страни обхватът по тази застраховка е 85-90%. За хората там е почти немислимо да оставят собствеността и отговорностите си без застрахователно покритие, докато тук отказват да приемат, че не могат безкрайно да разчитат на държавата за тяхната лична собственост.

За частните имоти следва да се погрижат стопаните им, т.е всички ние. Това е и смисълът на понятието „застрахователна превенция“ - да бъдеш предвидлив и да носиш лична отговорност за своята собственост – позиция, която в последствие ще ти се отплати многократно.

По света  има дългогодишни традиции в тази посока и повечето водещи застрахователни компании акцентират върху превенцията в своята корпоративна политика, включително и „Групама“ в международен план. В България в последните години се говори само за „превенция“ в смисъл на безопасност на пътя и това при условие, че автомобилната застраховка е задължителна. Нашата амбиция и нашата посока за развитие през тази и следващата година е да променим това.

- „Групама  Застраховане“ предлага застраховка  имущество с включен риск „земетресение“ при цени от 30,86 лв. За какъв размер жилище се отнася тази застраховка?

Тази  цена, или на застрахователен език „застрахователна премия“, се отнася за застрахователна сума с лимит 17 000 лв. Застраховката е на база Първи риск, което означава, че до изчерпването на тези 17 000 лв. клиентът ще получава реално обезщетение за нанесените вреди. Сами разбирате, че ако жилището е много по-голямо, съответно и стойността му е много по-висока. В този случай, добре би било клиентът да избере застраховка на действителната стойност или да вдигне лимита на Първи риск.

Бих искала да поясня, че застраховката, за която ме питате, покрива не само риска земетресение, но включва и покритията пожар, природни бедствия, изтичане на вода и пара, токов удар за домашно имущество, както и чупене на стъкла и злоумишлени действия на определен лимит.

Има съществени разлики в покритите рискове, застрахователните лимити, земетръсните зони и други условия, така че не можем да говорим за най-ниска  или най-висока цена, както при бързооборотни стоки или такива за консумация. Важно е да се знае, че застраховката е услуга „по мярка“ на клиента, т.е. адаптирана към неговите нужди.

- Какви други рискове  са покрити с полицата?

„Групама застраховане“  ЕАД предлага над 17 различни покрития по имуществената застраховка, които клиентът може сам да избира и комбинира, съобразно конкретните си потребности. Най-масовите са: пожар, мълния, експлозия, падане на летателно тяло или части от него, природни бедствия, изтичане на вода и пара, свличане и срутване, удар от превозно средство, чупене на стъкла, злоумишлени действия, гражданска отговорност за щети на имущества на трети лица, кражба с взлом и други.

Предлагаме  и обезщетяване на разходи за временно настаняване, докато увреденото жилище се ремонтира, както и пропуснати наеми, ако е отдадено под наем и наемателят не може да го ползва.

- Застраховката покрива  риска земетресение с 0% самоучастие, какво на практика означава това?

Самоучастие е частта от застрахователното обезщетение, която е за сметка на застрахования. 0% самоучастие означава, че щетите ще бъдат изплатени напълно, докато например 2% самоучастие от застрахователната сума 17 000 лв. означава, че 340 лв. от обезщетението са за сметка на клиента.

Ако все пак клиентът желае да намали застрахователната премия, той би могъл да договори прилагане на самоучастие, по предложена от нас скала.

- Има ли различни цени за различните райони на България?

Да, има. „Групама Застраховане“  ЕАД работи с три земетръсни зони, стриктно спазвайки изискванията на презастрахователя, като 3-та зона е най-рискова и съответно най-скъпа.

За информация - най-големите градове на България София и Пловдив попадат в 3-та земетръсна зона. Цената обаче е напълно поносима и добра застраховка с едногодишно покритие би могла да бъде купена за 35-50 лв. или на цената на 2 месечни вноски за кабелна телевизия.

- Има ли промяна  в условията за жилищата в София  и Перник?

Питате дали сме променили  нещо след земетресението от 22 май? Не, разбира се! Напротив, удължаваме изтеклата ни кампания за продажба на застраховки с 40% отстъпка.

- Има ли ръст в търсенето  на имуществени застраховки след земетресението от този месец?

За съжаление отново наблюдаваме  в действие българската поговорка  „Всяко чудо за 3 дни“. След първоначалния засилен интерес вече се връщаме към предишните темпове на продажба.

За сметка на това, към днешна дата, регистрираните щети от земетресението са над 300. Създадохме организация те да бъдат огледани на място и оценени, след което да пристъпим към изплащане на обезщетенията, във възможно най-кратки срокове.

Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Не мога да разбера защо всеки банкер иска да взимам кредит или да сепзастраховам.Боко казва ,че банките са единствените които са създадени за да имат печалба Ама ако те печелят ние всички губим бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още