IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селин Болар: Застраховането не е лукс, а далновидност

Бъдете далновидни и застраховайте имуществото си, защото цената за това е доста ниска в сравнение с евентуалните щети, смята ръководителят на Групама

13:50 | 04.06.12 г. 1
<p>
	<em>Селин Едит Болар, Снимка: Групама</em></p>

Селин Едит Болар, Снимка: Групама

- Какви съвети бихте дали на клиентите си като професионалисти?

Бъдете далновидни и застраховайте имуществото  си - застраховката е изключително евтина, но от голяма полза. При това не само срещу катастрофични събития, но дори и за да си осигурите спокойствие и запазите добрите си отношения със съседите, ако им причините вреда. Не забравяйте, че държавата помага, но не е длъжна да го прави. Нейната отговорност са публичната общинска и държавна собственост, както и инфраструктурата.

Винаги се възползвайте от правото да получите професионален  съвет от застрахователя кои точно  рискове би ви предложил, ако примерно имотът бе негов, а също така вижте  промоциите и отстъпките и договорете разсрочено плащане ако цената е твърде висока за еднократно плащане.

Ако искате допълнително да намалите застрахователната премия, която трябва да платите за полицата, можете да договорите допълнителни самоучастия. Бъдете внимателни обаче, защото евентуалното намаляване с десетина лева, би могло след това да доведе до значителна редукция на обезщетението.

Един пример с риска „земетресение“: имотът ви струва 50 хил. лв. и за да намалите премията сте договорили самоучастие от 2% от застрахователната сума по риска „земетресение“. При настъпване на събитието, това на практика означава, че до 2% от застрахователната сума, т.е 1 000 лв., щетите са за ваша сметка.

Помислете дали не е добре заедно с апартамента  да застраховате и домашното си имущество, включително срещу риска кражба, което важи с особена сила и за наемателите.

Уверете се, че избраната застрахователна компания се ползва с добро реноме и че при настъпване на застрахователно  събитие бързо, точно и коректно ще оцени и изплати щетите.

- Бихте ли дали пример, каква би станала цената на застраховката, ако клиентът желае да застрахова техника за 5 000 лв. и мебели за 10 000 лв. например?

За да се застрахова техника или оборудване, е необходимо първо да бъдат избрани застрахователните  покрития от цитираните по-горе, а след това преди сключването на застраховка срещу кражба - да се определи и каква е обезопасеността на обекта. Ето все пак няколко примера:

Мебели за 10 000 лв.: покрития срещу пожар, природни бедствия, изтичане на вода и пара, земетресение - от 14 до 27 лв. в зависимост от земетръсната зона;

Техника за 5 000 лв.: покрития срещу пожар, природни бедствия, изтичане на вода и пара, токов  удар, земетресение - от 8 до 15 лв. в зависимост от земетръсната зона; ако прибавим и риска „кражба“ - допълнително 30 лв.

Посочените  по-горе премии биха могли да бъдат  разсрочени, като изискването е при  разсрочване, премията за плащане да не е по-малка  от 10 лв., както и намалени допълнително с договаряне на самоучастия. Важно  е да се отбележи, че договарянето на самоучастие, специално за риска „земетресение“ сваля цената значително.

- Доколко застраховка домашно имущество  е заменяема с услугата СОТ  в частта за кражба на движимо имущество?

Не бихме  казали, че е заменяема, най-добрият  вариант е комбинацията между двете. СОТ услугата може да ви предпази от кражба и злоумишлени  действия, но не и от пожар, земетресение, наводнение, природно бедствие. Нека не забравяме все пак, че всяка СОТ компания има различни изисквания в договора и е важно клиентите да проверяват кога и в какви размери е имуществената отговорност при реализирана кражба и кога имат право на обезщетение от СОТ компанията

- Трябва  ли застраховка домашно имущество  да стане задължителна?

На този етап не считаме, че населението би приело добре нови задължения, особено свързани с допълнително плащане. Считаме  обаче, че както ние застрахователите, така и държавата има много работа по отношение популяризиране на застраховането и повишаване на застрахователната култура на населението.

Добре би било ако се мисли за някаква форма на задължителност, то тя да е върху определен лимит и само за катастрофичните рискове, каквито са наводнението и земетресението. Например, едновременно с данъците да се плащат допълнителни пари в пул за обезщетяване на катастрофични събития с участието на държавата и застрахователите.

- Какви са целите ви за пазарен дял в жилищното  застраховане и какъв е дела ви в момента?

Благодарение на партньорството си с Банка ДСК, „Групама Застраховане“  ЕАД е един от лидерите в сферата на банковото застраховане, част от което е и застраховането на жилищни имоти. Трудно е да говорим с точни цифри за пазарен дял, тъй като тези застраховки се отчитат официално заедно със застраховките на индустриални обекти и селскостопанското застраховане. Можем обаче да посочим, че имаме над 50 хиляди активни застраховки на жилища. Политиката на „Групама Застраховане“ ЕАД е за разширяване на пазарния дял, но разбира се не на всяка цена. Разчитаме на здраво и стабилно портфолио.

- Кои са предимствата на „Групама Застраховане“ и защо хората да ви предпочетат?

Както вече споменах, по отношение  на имуществената застраховка, предлагаме над 17 вида застрахователни покрития, които клиентите могат да комбинират в зависимост от конкретните си нужди.

Имаме изключително гъвкава  система на заплащане на премията и разсрочване без допълнително оскъпяване, както и възможност за автоматично подновяване на полицата за следващ период без необходимост от допълнително посещение.

Поддържаме изключително опростена процедура за заявяване  на щета, а именно на  телефон 0700 123 32 в Експертен Център Застраховане „Ало, Групама“ - на цената на 1 градски разговор за цялата страна.

На същия телефон всеки  може да получи и допълнителна информация за продуктите и предлаганите покрития, особено за пакета с включен риск „Земетресение“

В заключение, бих искала да спомена не без гордост, че макар  и двете дружества да са сравнително  от скоро на пазара, тази година бяха отличени с 2 престижни награди за дейността си през 2011, което е достатъчно признание за общите ни усилия и професионализма ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Не мога да разбера защо всеки банкер иска да взимам кредит или да сепзастраховам.Боко казва ,че банките са единствените които са създадени за да имат печалба Ама ако те печелят ние всички губим бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още