fallback

Л. Белов: Младите предприемачи у нас искат да постигнат нещо голямо

Рисковото финансиране помага да се преодолее липсата на финансиране за малкия и среден бизнес, посочва партньорът в LAUNCHub

08:40 | 27.08.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Любен Белов. Снимка: Личен архив

В края на юли фондът LAUNCHub, който управлява 9 млн. евро по инструмента “Entrepreneurship Acceleration and Seed Financing” по JEREMIE, избра първите 9 стартиращи компании, на които да отпусне първоначално финансиране. Фондът дава реален шанс на група млади предприемачи да осъществят идеите си и да ги превърнат в работещ и устойчив бизнес.

С Любен Белов,  един от партньорите в LAUNCHub, разговаряме за селекцията на бизнес идеите, отражението на бизнес средата в България върху нагласите на младите предприемачи и за потенциала на рисковото финансиране.

Г-н Белов, наскоро избрахте първите стартиращи компании, които ще получат начално финансиране от LAUNCHub. Измежду колко кандидати избрахте тези и как протече селекцията на проектите?

Имахме около 300 кандидатстващи компании, а процесът на избор беше сериозен, за да изберем най-добрите от тях. Оценявахме кандидатите за финансиране в 4 кръга. В първия кръг прегледахме документите и изчетохме всички предложения, след което отделихме около 120 компании, които разпределихме на 6 екипа от наши и външни специалисти за по-детайлен преглед. След това обсъдихме детайлните оценки на тези 120 компании и решихме да направим персонални срещи с екипите на 40 от тях. От тях накрая останаха 16 компании, които поканихме на т. нар. от нас „дълъг уикенд“, който се състоя от 12 до 15 юли. През първия ден кандидатите презентираха идеите си пред останалите екипи, на втория ден екипите се срещнаха с нашите съветници, след това бяха направени презентации пред менторите – около 130 души, и накрая – пред нашия инвестиционен комитет. Няколко дни по-късно решихме да инвестираме в 9 от тези компании.

- Какво предстои за екипите на тези 9 компании оттук насетне и гарантирано ли е, че ще преминат на следващ етап от финансирането?

Не е гарантирано, че ще преминат на следващ етап от финансирането. Това зависи от постигнатите резултати. Предстои предприемачите да преминат през една интензивна програма под формата на мастър класове и уъркшопи със специалисти, които могат да им бъдат полезни. Още от първия ден започнахме да работим с тях, така че да рафинират бизнес идеите си, да наберат контакти и предстои да ги подготвим за следващите инвестиционни етапи.

- Какво се очаква да постигнат екипите през следващите месеци?

За всяка една от компаниите сме подготвили персонализиран план, определени са цели, които трябва да бъдат постигнати. Нямаме стандартизирани процедури за това, имаме персонално отношение към всяка една компания и към нейните нужди. Стремим се да дадем най-добрите условия на екипите, така че да постигнат заложените цели – за една компания може да бъде изкарване на прототип, за друга - набиране на определен брой клиенти, a за трета - определен брой потребители и т. н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback