IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Белов: Младите предприемачи у нас искат да постигнат нещо голямо

Рисковото финансиране помага да се преодолее липсата на финансиране за малкия и среден бизнес, посочва партньорът в LAUNCHub

08:40 | 27.08.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любен Белов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Любен Белов. Снимка: Личен архив

С какви очаквания тръгват младите предприемачи?

Според мен всеки един от тях иска да постигне максималното и най-доброто, да направи нещо голямо. Всички са фокусирани да постигнат нещо, а не да изхитруват на дребно и да вземат финансирането, с което да си помогнат за нещо друго.

- А как оценяват бизнес средата в България? Напоследък дори по-едрият бизнес не дава добра оценка на бизнес средата в България, основно заради корупцията, разпокъсаното законодателство, неефективната съдебна система и т. н. Как се развиват иновативни идеи в една такава среда?

Според мен не им влияе. В голяма степен екипите се насочват към пазарите извън България, а не само към вътрешния пазар. Недобрата бизнес среда в България не е нещо, което ги стресира по някакъв начин и ги спира да се опитват да постигат високи резултати.

- Към какви проекти най-често се насочват младите предприемачи?

Нашият фокус, тъй като и аз самият имам най-голям опит в интернет бизнеса, е върху компании, които имат желание да правят нещо в областта на високите технологии, затова търсим такива. Но и към нас пристигнаха искания предимно за такива компании.

Аз съм изненадан, че не видях много проекти, свързани с електронната търговия, а повечето са свързани с мобилните приложения и с Consumer Internet. Радваме се да видим и не малко Enterprise Software проекти.

- Кога можем да очакваме следващата „порция“ стартиращи фирми, които да получат първоначално финансиране?

Не мога в момента да кажа точно. По-важно за нас е да обслужим максимално добре съществуващите си „клиенти”. В момента това са 9-те компании, които получиха начално финансиране. Когато преценим, че сме си свършили по най-добрия начин работата с тях, ще направим и следващата селекция.

- Разкажете повече за създаването на LAUNCHub.

LAUNCHub е пример за публично-частно партньорство. Ние сме мениджмънт компания, която управлява фонд от 9 млн. евро, финансиран от Европейския иннвестиционен фонд. Партньорите сме трима – Йенс Милхоф, който управлява един фонд в Швейцария, Тодор Брешков, който беше изпълнителен директор на Първа финансова брокерска къща и след това беше 3 години управляващ партньор във Фонд за недвижими имоти България, както и аз. Екипът ни се състои от двама порфолио мениджъри – Станислав Сираков, който отговаряше за програмата Empower, и Румен Илиев, бивш консултант от PWC. С маркетинг и организиране на събития се занимават Божана Иванова и Силвия Христова. Това е нашият екип.

Партнираме си със Seedcamp – най-големият и най-успешен акселератор в Европа, базиран в Лондон. Има и още три акселератора, с които партнираме - Mozilla WebFWD,  инвестиционният фонд на Mozilla, i/o Ventures от Сан Франциско, и DreamIt Ventures, един от най-успешните и известни акселератори в Америка.

Имаме и разширен инвестиционен комитет, който се състои от членовете на екипа на LAUNCHub, представителите на изброените акселератори, инвестиционни банкери от САЩ, Германия и други, местни бизнесмени, които работят в успешни международни корпорации и успешни български предприемачи.

Разполагаме и с много широк кръг от ментори, които да помагат нa нашите стартиращи предприемачи – в момента това са около 250 души, заети в различни области. Така ще дадем шанс на екипите да се срещнат с различни хора, които биха могли да им бъдат полезни.

Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
И аз започнах да мразя. Самото понятие "организирам събитие", например, дошло от ингилизоманите, предполага, че нещо, щом не е "организирано" от някой, на когото се плаща, не е събитие.А, строгият математически анализ доказва, че СЪБИТИЕ Е ВСИЧКО, КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО, НЕЗАВИСИМО, ДАЛИ СА ПРИЛОЖЕНИ ИЛИ НЕ СПЕЦИАЛНИ УСИЛИЯ ЗА ТОВА.-Чухте ли, кратуни ? ...май не чуват. така са се втренчили някъде, под края на опашната си кост, че рядко вадят глава оттам. :- (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
johndaniels
преди 11 години
може ли някой, който е кандидатствал да сподели впечатления в детайли, има ли смисъл да се кандидаства и дали не е нагласено всичко и прочие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Колега , в БГ всичко може да се направи , защото Третото "F" от реквизита на Спекуланта/инвеститор е налице в пълна сила ;)--------колкото до "Конспиративни теории за крадене на идеи " - това е бизнес отпреди 25 год - хед хънтърите и бизнес дяволите с ангелски етикети не съм ги измислил аз ;)колкото по-сурова е идеята - толкова е по-евтина , често пъти е безплатна -------не можещият е винаги комунист;)можещият - винаги оптимист.....-------има и такива като героите от публикацията - те пък са със здрав разум и са винаги реалисти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
bmiloev
преди 11 години
Еха, явно днес се сервира форумния специалитет "нищо не може да се направи в България": Конспиративни теории за крадене на идеи, миксирани с общ негативизъм и малко комунизъм за вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
ИЗключително си прав.Аз им предложих строителна платформа която разработва дейност насочена в ремонта и фасилитис бизнеса и те ми казаха: """Не ти е мястото тука и какъв "бакграунд" имаш??""П.П.Пиша на български англиски думи защото мразя този език.Имаме си невероятен език от който всеки ден се отричаме от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
В БГ всичко трябва да е много сложно и неразбрано ,за да има работа за администрацията ,това е факт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
ЦИТАТ : Когато аз преглеждах, преди да кандидатствам /при техни колеги,........-------------ясно , прав си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Конкретно те са се окопали в Интернет и софтуера които, явявайки се важно нещо, д алеч не са всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ами, не е точно така. Дълго е за обясняване но, там е наблегнато не толкова над излагането на идеите, колкото на визията за нейното развитие. Когато аз преглеждах, преди да кандидатствам /при техни колеги, "11" /, внимателно огледах какво искат. Самото ядро на нещата ти не го искат. Пък и не може да се стигне до него просто така. Самото "излагане" е в друг план, а някои неща, за да се дешифрират, ще им отнеме повече сили и средства според написаното. Поне при мен. Обратната връзка...ами да, за какво им е на тях, тя е за обществото, което да вижда, че не са измислени, все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
obafeme
преди 11 години
надявам се подобни проекти да се развиват, защото така поне влизат некви пари в системата. интересно ми е, че не засягат въпросат с "краденето на идеи". Много хора странят от подобни бункери, защото това е законен начин за крадене на добри идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още