IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Белов: Младите предприемачи у нас искат да постигнат нещо голямо

Рисковото финансиране помага да се преодолее липсата на финансиране за малкия и среден бизнес, посочва партньорът в LAUNCHub

08:40 | 27.08.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Любен Белов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Любен Белов. Снимка: Личен архив

- Как успяхте да привлечете за партньори едни от най-големите акселератори?

Концепцията ни очевидно обещава успех, а от друга страна самите те се интересуват от това, което се случва на пазара у нас. Това е една възможност за тях да се представят тук и да видят отблизо какво се случва в региона. Те освен това имат вътрешната потребност да помагат, така че това е допълнителен стимул за тях.

- Доколко този тип финансиране е алтернатива на традиционното за България финансиране на бизнеса чрез кредити?

Със сигурност е алтернатива, като „ситото“ за достигане до него е всъщност една стандартна процедура за осигуряване на финансиране от рисков капитал. От друга страна банките никога не биха финансирали стартиращ проект, защото те се интересуват от обезпечения и предвидимост на финансовите потоци, което нас не ни вълнува. Ние гледаме хората и какво те искат и имат възможност да направят, да са с амбиции, желание и възможности да работят, за да постигнат целите си.

- Рисковото финансиране е нещо сравнително ново за България. Какъв интерес генерира за момента и разпознава ли се неговата специфика?

Немалко компании вече са минали по пътя на рисковото финансиране, така че не е напълно непознато, но малко или много с появата на фондовете по JEREMIE то се институционализира. Забелязвам, че все повече и повече хора вече знаят за него, вижда се потенциалът, случват се сделки, а имаме и успешни примери.

- Способно ли е рисковото финансиране да запълни вакуума на пазара?

Според мен да. Целта на рисковото финансиране е да открива и да прави бизнеси, до момента до който те се превърнат в устойчиви. Що се отнася до недостига на банково финансиране... Такъв всъщност няма, защото банките са пълни с пари. Те просто трябва да намерят точния бизнес, на който да ги дадат. Рисковото финансиране няма как да замести банковото, но и както казах – в нашата област банково финансиране няма. Рисковото финансиране по-скоро може да попълни вакуума от неразвиването на бизнеси, ще спомогне за откриването на нови работни места, ще се преодолее негативният ефект от липсата на банково финансиране за малкия и средния бизнес.

- Един въпрос встрани от предприемачеството. Съществуващият бизнес се оплаква от липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Доколкото има връзка между образованието, квалификацията и предприемчивостта? Вие забелязвате ли такъв проблем и действително ли е толкова дълбок?

Предприемачите, с които аз се виждам, са изключително фокусирани, със страхотни умения и възможности да развият идеите си за бизнес. Аз виждам, че има много способни хора, а дали им липсват определени черти, за да бъдат успешни в световен мащаб – да, това е така. Средата до момента не е помагала на предприемачите. Губят се някои от предпоставките за реализирането на един добър и устойчив бизнес проект, но с течение на времето това ще се преодолее. Малко или много предприемачите ще започнат да се замислят не само за продукта, който да предлагат, а и как да го маркетират, какви клиенти да търсят, какъв е таргетът, какви са бизнес моделите, как една идея може да се монетизира. Като цяло, хората, които аз виждам, са на много добро ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
И аз започнах да мразя. Самото понятие "организирам събитие", например, дошло от ингилизоманите, предполага, че нещо, щом не е "организирано" от някой, на когото се плаща, не е събитие.А, строгият математически анализ доказва, че СЪБИТИЕ Е ВСИЧКО, КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО, НЕЗАВИСИМО, ДАЛИ СА ПРИЛОЖЕНИ ИЛИ НЕ СПЕЦИАЛНИ УСИЛИЯ ЗА ТОВА.-Чухте ли, кратуни ? ...май не чуват. така са се втренчили някъде, под края на опашната си кост, че рядко вадят глава оттам. :- (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
johndaniels
преди 11 години
може ли някой, който е кандидатствал да сподели впечатления в детайли, има ли смисъл да се кандидаства и дали не е нагласено всичко и прочие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Колега , в БГ всичко може да се направи , защото Третото "F" от реквизита на Спекуланта/инвеститор е налице в пълна сила ;)--------колкото до "Конспиративни теории за крадене на идеи " - това е бизнес отпреди 25 год - хед хънтърите и бизнес дяволите с ангелски етикети не съм ги измислил аз ;)колкото по-сурова е идеята - толкова е по-евтина , често пъти е безплатна -------не можещият е винаги комунист;)можещият - винаги оптимист.....-------има и такива като героите от публикацията - те пък са със здрав разум и са винаги реалисти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
bmiloev
преди 11 години
Еха, явно днес се сервира форумния специалитет "нищо не може да се направи в България": Конспиративни теории за крадене на идеи, миксирани с общ негативизъм и малко комунизъм за вкус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
ИЗключително си прав.Аз им предложих строителна платформа която разработва дейност насочена в ремонта и фасилитис бизнеса и те ми казаха: """Не ти е мястото тука и какъв "бакграунд" имаш??""П.П.Пиша на български англиски думи защото мразя този език.Имаме си невероятен език от който всеки ден се отричаме от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
В БГ всичко трябва да е много сложно и неразбрано ,за да има работа за администрацията ,това е факт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
ЦИТАТ : Когато аз преглеждах, преди да кандидатствам /при техни колеги,........-------------ясно , прав си ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Конкретно те са се окопали в Интернет и софтуера които, явявайки се важно нещо, д алеч не са всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ами, не е точно така. Дълго е за обясняване но, там е наблегнато не толкова над излагането на идеите, колкото на визията за нейното развитие. Когато аз преглеждах, преди да кандидатствам /при техни колеги, "11" /, внимателно огледах какво искат. Самото ядро на нещата ти не го искат. Пък и не може да се стигне до него просто така. Самото "излагане" е в друг план, а някои неща, за да се дешифрират, ще им отнеме повече сили и средства според написаното. Поне при мен. Обратната връзка...ами да, за какво им е на тях, тя е за обществото, което да вижда, че не са измислени, все пак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
obafeme
преди 11 години
надявам се подобни проекти да се развиват, защото така поне влизат некви пари в системата. интересно ми е, че не засягат въпросат с "краденето на идеи". Много хора странят от подобни бункери, защото това е законен начин за крадене на добри идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още