IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясни са първите стартиращи компании с одобрена помощ от фонд за рискови инвестиции

От LAUNCHub са одобрили 9 проекта, в които ще инвестират 30 хил. евро

15:40 | 24.07.12 г.
Ясни са първите стартиращи компании с одобрена помощ от фонд за рискови инвестиции

Фондът LAUNCHub, който управлява 9 млн. евро по инструмента “Entrepreneurship Acceleration and Seed Financing” по JEREMIE, избра първите девет стартиращи компании, в които ще инвестира 30 хил. евро, съобщиха от LAUNCHub.

Финансовата подкрепа е в замяна на 8-10% дялово участие, уточняват от фонда.

LAUNCHub, заедно с Eleven, преди няколко месеца беше избран да управлява финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране на иновативни предприемачи.

Наскоро от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) съобщиха, че за подпомагане на бизнес идеите им са кандидатствали близо 800 екипа.

Деветте проекта, в които LAUNCHub са избрали да направят първата инвестиция, са селектирани след специално организирано събитие, на което кандидатстващите предприемачи са представили идеите си и са отговорили на въпроси на сформирания инвестиционен комитет на фонда.

Проектите, които не са получили финансиране, ще могат отново да кандидатстват за подпомагане по линия на инструмента за рисково финансиране през есента.

Два от одобрените от LAUNCHub проекти са на предприемачи от Хърватия. В следващите месеци всички екипи ще работят по проектите си с помощта на ментори и различни специалисти, като в края на периода ще представят напредъка си, за да кандидатстват за допълнително финансиране по линия на фонда.

За Investor.bg Дилян Димитров, един от основателите на фонда Eleven, съобщи, че проектите, които фондът е одобрил за начално финансиране, ще бъдат обявени до края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още