IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Чемишанска: Договарянето на цените на лекарствата е двустранен процес

Биотехнологичните медикаменти гарантират конкурентоспособността на фармацевтичните компании в глобален мащаб, смята генералният мениджър за България на “Амджен“

08:30 | 30.01.13 г. 1
<p>
	<em>Д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър за България на &ldquo;Амджен&ldquo;.</em>&nbsp; Снимка: Личен архив</p>

Д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър за България на “Амджен“.  Снимка: Личен архив

 
- В бъдеще биотехнологичните лекарства ще станат ли по-предпочитани от традиционните?
 
Категорично. В медицината биотехнологиите предлагат много нови и все още неразгадани хоризонти за лекарствено лечение. Ако двадесети век се характеризира като век на открития в областта на транспортните средства и комуникациите, то за двадесет и първи век се предполага, че ще бъде века на биотехнологичните открития. Изследването на биологичните процеси и на причините за заболяването на генетично и молекулярно ниво ще открие нови възможности за лечението на много болести, които в момента се смятат за нелечими.

Понастоящем около 20 процента от всички лекарства в света са произведени по методите на биотехнологиите. Те са около 280 на брой в клинична употреба, одобрени от регулаторните агенции. Общо 400 са новите молекули, които са в различен период на клинични проучвания. В тази сфера има огромен неизчерпан потенциал за разлика от новите молекули -имически съединения, които вече все по-рядко показват предимства пред утвърдените лекарства. 

Биотехнологичните лекарства имат огромен потенциал и всички големи компании производители на оригинални продукти, които искат да осигурят присъствието си на пазара дългосрочно и да бъдат конкурентоспособни, се стремят да включат в своето портфолио такива продукти.
 
- Двадесет процента е делът на тези продукти. С какъв темп ще нараства този дял?

Данните сочат, че от всеки пет нови молекули кандидати за лекарства, заложени за клинични проучвания, четири са биотехнологични. Това гарантира бързото нарастване на броя им, а от друга страна се разширява и употребата на съществуващите, защото те са относително нови. Трудно е да се даде конкретна прогноза, но във всички случай техният дял ще нараства доста сериозно.
 
- Каква е конкуренцията в сферата на биотехнологиите?
 
„Амджен“ е най-голямата биотехнологична компания, която на сто процента произвежда такива медикаменти. Към момента много висок процент от тях са все още под патентна защита. Разбира се, имаме конкуренция от страна на други фирми, които произвеждат биотехнологични продукти и от традиционни медикаменти. Но все пак нека да се има предвид, че конкуренцията е мощен тласък за развитие и също, че действието на всяко едно лекарство под патентна защита, е до голяма степен уникално.

- Как популяризирате тези медикаменти на пазара у нас?

Появата на всяко ново лекарство в областта на биотехнологиите е свързано с ново откритие на биологичната наука и нова различна концепция за лечение. Нашата основна цел е тези новости да достигнат най-бързо до лекарите в България. Разгръщаме широка образователна дейност, защото лекарят е този, който трябва да се убеди в предимствата на иновативните подходи и да направи  своя избор при лечението на пациентите.

В тази връзка предвиждаме сериозни инвестиции в провеждането на научни форуми в  различни ключови области, в които работим, съвместно с научните дружества в съответната област. Първите такива инициативи за тази година стартират през февруари.

Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
xkm
преди 11 години
Медикаменти с много странични ефекти , несигурна полза и ужасни цени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още