IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Чемишанска: Договарянето на цените на лекарствата е двустранен процес

Биотехнологичните медикаменти гарантират конкурентоспособността на фармацевтичните компании в глобален мащаб, смята генералният мениджър за България на “Амджен“

08:30 | 30.01.13 г. 1
<p>
	<em>Д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър за България на &ldquo;Амджен&ldquo;.</em>&nbsp; Снимка: Личен архив</p>

Д-р Красимира Чемишанска, генерален мениджър за България на “Амджен“.  Снимка: Личен архив

- Какво представляват биотехнологичните лекарства и каква е разликата между тях и традиционните?

За разлика от традиционните лекарства, които са химически съединения, получени чрез синтез в лабораторни условия, биотехнологичните медикаменти, са продукт на живи клетки или живи организми, като те са големи молекули, белтъци, които наподобяват или са идентични със съществуващи белтъчни молекули в човешкия организъм. При разработка на биотехнологични лекарства е необходимо много добро познаване на биологичния процес и това как той  се променя при настъпването на дадена болест.

В момента, в който това бъде изяснено на клетъчно и на генетично ниво,  когато се разбере например точно кой ген или генна мутация са „виновни” за определено заболяване, с методите на генното инженерство, генетичната информация се вкарва в живи клетки и организми и те започват да произвеждат в достатъчно количество от този белтък, така че той да може да се използва като лекарствено средство.

Именно тази основа, на която се създават биотехнологичните лекарства, ги прави високо специфични - те много точно се прицелват върху основния причинител на болестния процес. В редица случаи след определяне на генетичния профил на пациента, се решава дали едно лекарство ще бъде подходящо за него или не. Тоест това е в много случаи „прицелна” терапия, което повишава в пъти ефективността на медикамента.
 

- Колко по-скъпи са биотехнологичните медикаменти?

Какво означава скъпо за едно лекарство? Създаването на един медикамент представлява огромна инвестиция на време и финансов ресурс и е свързан със значителен риск за производителя. Между 10 и 15 години отнема разработването на един медикамент, а инвестициите в създаването на едно съвременно лекарство вече надминаха 1 милиард долара.

Като се има предвид, че патентът на лекарствата е 20 години, остава един относително кратък период, в който компаниите могат да възвърнат тези значими инвестиции и да реализират евентуални печалби. За този кратък срок печалбата, която компанията може да реализира зависи до голяма степен от успеха на медикамента – до колко той се налага като ефективен, безопасен и превъзхождащ стандарта за лечение на съответното заболяване.

Биотехнологичните продукти са с по-висока стойност като цена на опаковка, но е необходимо да се оцени цялостната стойност на лечебния процес, който включва много други пера. Иновативните медикаменти имат по-висока ефективност, по-добра безопасност и поносимост и водят до спестяването на редица индиректни разходи - за хоспитализации, труд на персонала, неработоспособност и др. Ние производителите сме задължени да представим пред институциите информация и фармакоикономическа обосновка защо точно този медикамент с по-висока цена за опаковка трябва да бъде предпочетен пред друг и какви предимства предлага той за пациента и здравната система.
 
- За кои заболявания са предлаганите от компанията лекарства?
 
Традиционно „Амджен“ работи в няколко основни области свързани със сериозни нерешени медицински проблеми – онкологичните  и хематологични заболявания, бъбречни заболявания, костните заболявания - остеопорозата и костните метастази. В момента фокусът на компанията се разширява в посока на сърдечно-съдовите заболявания и на някои по-широко разпространени заболявания. Всъщност биотехнологичните продукти, които доскоро бяха предназначени за  лечение на много тясно специализирани заболявания, все повече навлизат в лечението на по- масови заболявания. Сърдечно-съдовите,  ревматоидните  и дерматологичните заболявания са във фокуса на новите ни изследвания, като разбира се, онкологията се запазва като приоритет.
 
- „Амджен“ има ли лекарства, които се заплащат от здравната каса?
 
Всички лекарства, които предлагаме на българския пазар, са за сериозни хронични заболявания със социална значимост, които навсякъде по света се осигуряват от здравните фондове. Те са за пациенти с онкологични и хематологични заболявания, с тежка бъбречна недостатъчност на диализа, с остеопороза и други заболявания, които не биха могли сами да  поемат заплащането им. Ние сме декларирали желанието за партньорство като  предлагаме на НЗОК отстъпки в цените на нашите лекарства, защото съзнаваме важността достъпът до медикаментите да бъде осигурен, особено когато се касае за за животоподдържаща терапия.

Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
xkm
преди 11 години
Медикаменти с много странични ефекти , несигурна полза и ужасни цени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още