IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Докладал: ЧЕЗ ще запази лицензите си в България

В България ютилити компаниите по правило не се ползват 100% с доверието на своите потребители, смята регионалният мениджър на ЧЕЗ за България

08:40 | 08.03.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Докладал: Българският пазар е характерен с това, че е либерализиран само на хартия. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петър Докладал: Българският пазар е характерен с това, че е либерализиран само на хартия. Снимка: Личен архив

В българския Закон за обществените поръчки има член, базиран на директива на Европейския парламент, относно възлагане на обществени поръчки на свързано предприятие. Съгласно този член Законът не се прилага за договори за доставки, услуги или строителство, сключвани със свързано предприятие, при условие че поне 80 на сто от неговия среден годишен оборот от реализираните в България услуги за последните три години е от предоставянето им на свързани предприятия. В този смисъл „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ България” ЕАД не са нарушавали Закона за обществените поръчки при договорите за доставки и услуги и не им беше наложена санкция от АДФИ.

В следствие на проверката са съставени няколко акта за установяване на административно нарушение на три физически лица, служители от „ЧЕЗ Разпределение България”. На дружеството е съставен 1 Акт за установяване на административно нарушение, за което е издадено Наказателно постановление, което е обжалвано пред Софийски районен съд.

По повод обвиненията относно подмяната на електромерите искам да разясня, че съгласно Общите условия с клиентите ЧЕЗ Разпределение има право да подменя по своя инициатива и преценка съществуващите средства за търговско измерване с нови или други с по-добри технически характеристики. През 2012 г. ЧЕЗ Разпределение подмени около 300 000 електромера. На месец компанията сменя по над 25 000 електромера. При всяка подмяна задължително се съставя констативен протокол, в който се отбелязват показанията на стария и нов електромер и има проследимост във времето. Разбира се има определен брой случаи, в които констативните протоколи не са подписани, тъй като клиентите са отказали или не са били открити.

Доколко справедливо е разпределението на цената на тока по веригата производител – доставчик – разпределител?

Първо, предлагам да изясним самия механизъм на формиране и така ще може да сами да си направите заключение. Цената на електрическата енергия на регулирания енергиен пазар в България се определя ежегодно от ДКЕВР съгласно Закона за енергетиката. Текущите цени са определени с Решение на ДКЕВР, считано от 01.07.2012 г.

Крайната потребителска цена на електроенергията се формира от два компонента – цена за снабдяване с електрическа енергия и цени за разпределение и пренос на електрическа енергия. Върху сбора от на двете се начислява данък добавена стойност в размер на 20%. Така се получава окончателната стойност по фактурата, която абонатът трябва да плати. ЧЕЗ превежда ДДС на Националната агенция за приходите. По сметките на компанията ни остават само 3 компонента от всичките 8 елемента, които формират стойността по фактурата: стойността за снабдяване, цената за достъп до разпределителната мрежа и цената за пренос през разпределителната мрежа.

Останалите 5 такси се събират от нашата компания, но се превеждат на другите участници от веригата производство–пренос или на други участници на електроенергийния пазар. Тези такси са цена за достъп до електропреносната мрежа, цена за пренос през тази мрежа, цена за зелена добавка, цена за комбинирано производство, „невъзстановяеми разходи”. ЧЕЗ изплаща на участниците във веригата на ценообразуването останалите дължими суми, възлизащи над 90% от стойността на сметката за електричество, независимо от това дали клиентите са платили сметките или не. Реално ние сме само брънка в цялата верига и на практика сме онези, които разнасяме фактурите.

Каква част от всяка сметка за електроенергия остава всъщност в ЧЕЗ?

През годините делът на ЧЕЗ в структурата на крайната цена на електроенергията постоянно намалява и в момента е едва 9,3% в сравнение с 13,28% през 2009 г. В крайна сметка, от сметка в размер на 100 лева за ЧЕЗ остават 9,3 лева. С тези постъпления компанията поддържа и подобрява клиентските услуги, инвестира и обновява електроразпределителна мрежа в Западна България. Останалата сума се изплаща обратно по веригата - производство и пренос, включително добавки за зелена енергия, добавка за енергия от когенерация, невъзстановяеми разходи по дългосрочни договори, данъци и такси.

От КНСБ предлагат на президента Росен Плевнелиев мерки за намаляване на цените на тока с между 8 и 10 на сто. Има ли наистина възможност за намаляване на цената на електроенергията, например чрез намаление на таксата за пренос?

Цената на електроенергията за крайните клиенти в България е най-ниска в сравнение с всички останали страни от Европейския съюз, докато тази за пренос по мрежата високо напрежение е сред относително високите. Това отново показва липсата на баланс при разпределянето на приходите по веригата производство-пренос-разпределение-доставка. Възможността за намаляване на цената на електроенергия чрез намаляване на таксата за пренос е в правомощията на регулатора и не зависи от ЧЕЗ.

През последните дни се чуха идеи, че се обсъжда възможността за намаляване на цената на микса на НЕК Обществен доставчик. Тя е един от ценообразуващите фактори и може да доведе до понижаване на крайната цена. Всяка година ДКЕВР определя за всеки производител на електроенергия индивидуални квоти за участието им в регулирания пазар. Установява се и общата квота за цялото производство, с което НЕК ще се включи на регулирания пазар. Например от произведени 25 млрд. мегаватчаса, НЕК предоставя близо 9 млрд. за регулирания пазар, а АЕЦ „Козлодуй” - 9.5 млрд. мегаватчаса. Става ясно, че има големи различия в дяловете, с които отделните производители участват на регулирания пазар. В крайна сметка цената на микса на НЕК Обществен доставчик за регулирания пазар е 79,18 лева за мегаватчас.

По какъв начин обаче ще бъде намалена цената на тока ще реши ДКЕВР. (б. ред. - интервюто е взето малко преди решението на комисията).

Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Трябва да се направи одит на инвестиционните разходи на всички ЕРП-та. Имам информация, че някои от тях са допускали часови ставки при изпълнение на СМР над 18 евро на час, при условие, че у нас средните тръжни часови ставки са 2,4 лева! За мен това си е източване на народа!Би следвало цената на тока да е около 5-6 стотинки ако им се резнат надутите разходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Голяма е заблудата, че като е регистрирана в Чехия тази корпорация е чешка. Иначе съм съгласна с казаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да каже той на кое дружество е управител?На ЧЕЗ България ЕООД, дружество, създадено с единствената цел да оказва услуги на електро и разпределение. За 2011 г. е оказало такива услуги на стойност 110 млн. лева (справка от търг. регистър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да каже той на кое дружество е управител?На ЧЕЗ България ЕООД, дружество, създадено с единствената цел да оказва услуги на електро и разпределение. За 2011 г. е оказало такива услуги на стойност 110 млн. лева (справка от търг. регистър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
ЧЕЗ са отврътителни, казвам го от личен опит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
Е то беше ясно, че Бойко предоставченски послъга. Каквото и правителство да се състави ще бъде по-добро от това на Борисов. Стига разбира се, Бойко да не го съставя. To примерите за герберската ненадмината некадърност са безбройни! Не беше некадърност, не беше корупция. От калинките през апартаментите на Цветанов и ехее към Емо Фаса, Мишо Бирата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Народът се пали сам, след като душата му е изгоряла, а не пали тези тези дето му горят душата?Необяснима българска мазохистична реакция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Този не е нагъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
wenci
преди 11 години
На този му остава много малко време да продължава да си мисли така, докато ги извадим като брънка от системата. Целта трябва да е тази. Всички малки корекцийки замазващи очите и водещи до поддържане на статуквото - не подкрепям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Poncho
преди 11 години
За съжаление статията не казва нищо ново. Повтаря въпроси на които отговорите са давани десетки пъти. В същото време нито дума за акции, борса, миноритари, дивиденти и т.н. - въобще за нещата които интересуват инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още