IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Докладал: ЧЕЗ ще запази лицензите си в България

В България ютилити компаниите по правило не се ползват 100% с доверието на своите потребители, смята регионалният мениджър на ЧЕЗ за България

08:40 | 08.03.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Докладал: Българският пазар е характерен с това, че е либерализиран само на хартия. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петър Докладал: Българският пазар е характерен с това, че е либерализиран само на хартия. Снимка: Личен архив

С колко трябва да се увеличи цената на тока, за да може компанията ви да обновява мрежата си, така че тя да отговаря на европейските критерии за качество?

Трябва да стане ясно, че за нас цената не е самоцел. Тя е начин за осигуряване на приходи, които да бъдат инвестирани в мрежата и за подобряването на обслужването. Те може да бъдат набавени без да е необходимо да се увеличава крайната цена. Един от вариантите е преразпределение на дяловете по веригата производство-пренос-доставка. Решение за това обаче може да вземе регулаторът.

Друг вариант е да се обърнем отново към нас и да потърсим вътрешни възможности за осигуряване на по-висок инвестиционен ресурс. Оптимизацията на обслужването на нашите клиенти крие сериозен резерв, но и за това отново е необходима подкрепата на регулатора. Защитата на нашите съоръжения от кражби, което е изключително сериозен проблем за нас, е още един начин за освобождаване на инвестиционен ресурс. Само през миналата година щетите от посегателства на наши съоръжения и кражби на електроенергия се оценяват минимум на 10,6 млн. лева. Тези средства биха могли да се инвестират в мрежата.

Оценките на компанията ни показват, че за да се постигне желаното качество в оптимални срокове, ЧЕЗ трябва да влага в мрежата около 150 млн. лева средно на година, тъй като мрежата в Западна България е стара, силно амортизирана и има нужда от ускорена модернизация. По-голяма част от съоръженията са наследени от периода преди приватизацията и вече са с изтекъл жизнен цикъл. Признатите ни инвестиции, които ще вложим на територията на Западна България, обаче са по-малко - 111 млн. лева.

Бих искал да отбележа, че през тази година инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение в Западна България е изготвена на нов принцип - въз основа на подадените сигнали. Това означава, че в изпълнение на тази програма дружеството ни ще реши част от проблемите с ниското напрежение по мрежата.

Според публикация в чешкия вестник Хосподарске новини ЧЕЗ може да претърпи загуба от 590 млн. евро, ако загуби лиценза си в България. Ако хипотетично приемем, че отнемат лиценза, вярна ли е сумата?

Ние не сме правили подобни изчисления, защото вярваме, че ще запазим лицензите си в България и ще продължим да работим в страната.

Защо вече осма година ЧЕЗ не успява да спечели доверието на своите потребители?

В България ютилити компаниите по правило не се ползват 100% с доверието на своите потребители и това е нормално - всеки месец плащането на сметките към ютилити компаниите е задължителен разход за всяко домакинство на фона на падащите доходи. Ние разбираме напълно клиентите - когато реалният доход пада непрекъснато през последните няколко години, е нормално сметката за ток да ти изглежда висока. Всъщност цената на тока в България е най-ниската в ЕС. В края на 2011 г. по данни на Евростат тя бе едва 0,095 евро за киловатчас, докато в Дания тя е била почти 0,30 евро за киловатчас.

Липсата на целенасочена държавна политика на доходите в условията на икономическа криза и високата безработица насочват гнева на потребителите към ютилити компаниите, сметките към които те са длъжни да платят, ако искат да ползват услугите им. В същото време това са жизнено важни услуги, които хората получават срещу все по-голям процент от намаляващите си месечни доходи. Това нормално ги настройва срещу ютилити компаниите.

От друга страна, българският пазар е характерен с това, че той е либерализиран само на хартия - реално трите ЕРП - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, са в позицията на естествени монополи като доставчици на електроенергия на крайния потребител. Това също предизвиква негативно отношение у потребителите, тъй като те са лишени от възможността сами да изберат доставчика си като много европейски потребители. Това положение обаче е резултат от състоянието на законовата база и нейното прилагане.

Тази година ситуацията се утежни още повече заради решението на ДКЕВР да повиши електроенергията с близо 14% от 1 юли 2012 г.

Чувства ли се ЧЕЗ ощетена по някакъв начин спрямо останалите ЕРП-та в страната ни - ЕВН и Енерго Про?

Ние стопанисваме най-голямата електроразпределителна мрежа в страната, с дължина 60 хил. км и имаме най-много клиенти - над 2 млн. В Западна България са съсредоточени около 40% от населението на страната и се формира голяма част от БВП. На фона на тези факти ДКЕВР ни одобрява най-малък обем инвестиции – средно по 35 лева на клиент.

В същото време останалите две ЕРП-та разполагат с одобрени инвестиции съответно по 75 лева и 65 лева на клиент. Ако тази разлика не съществуваше, днес нямаше да са налице основните проблеми, пред които е изправена компанията. А когато говорим за европейско качество на обслужването, хубаво е да се сравняваме с другите страни от Европа, където работи ЧЕЗ. Например в Чехия одобряваният ни обем инвестиции средно на клиент е 10 пъти по-голям, отколкото в България.

ЧЕЗ е собственик и на ТЕЦ "Варна“. Какви са плановете на компанията за нея – обмисляна ли е и продажбата?

ЧЕЗ не само не обмисля продажба на ТЕЦ „Варна“, но дори има планове за удължаване на живота на три от нейните блокове чрез осъществяване на екологизация. „ТЕЦ „Варна” е изключително важна за стабилността на електроенергийната система на страната, защото с три от своите 210-мегаватови блокове централата осигурява 60% от студения резерв за националната електроенергийна система.

Първите три блока на ТЕЦ „Варна“ ще останат в готовност за експлоатация до края на 2015 г., когато изтича предоставената им от Европейския съюз дерогация. Очаква се работата по изграждането на сероочистващите инсталации да започне през тази година. По проекта последователно ще бъдат екологизирани 4-ти, 5-ти и 6-ти блок, което ще удължи живота им до 2023 г.

Вече разполагаме с идеен проект за екологизацията, който е изготвен от българската фирма „Атомтоплопроект“. Избрахме технология за екологизация според параметрите на димните газове, които трябва да бъдат филтрирани. По този начин централата ще покрие европейските изисквания и ще намали вредното си въздействие върху околната среда.

Компанията ви загуби лиценза в Албания. Има ли сходства във вижданията на двете правителства по проблема?

В Албания имаше много висок процент от клиентите, включително държавни институции, които не плащаха сметките си - над 40% от клиентите на дружеството в страната. Това принуди ЧЕЗ да пристъпи към спирания на тока. В същото време правителството ни обвини, че компанията е пренебрегнала ангажиментите си за инвестиции в инфраструктурата. Инвестирането обаче се затруднява, когато няма постъпления за предоставената услуга. Предстоят съдебни битки.

А как според вас ще се развие проблемът в Албания, след като правителството си върна контрола над мрежата през миналия месец, а министерството на енергетиката определи претенциите за компенсации на стойност 200 млн. евро за неоснователни?

Смятаме, че исканата компенсация ни се полага според Договора за енергийната харта, който е подписан и от Чешката република, и от Албания, а също според чешко-албанското споразумение за взаимна защита на инвестициите.

В началото на февруари централата на ЧЕЗ обяви, че ще поиска международен арбитраж заради претърпените загуби от инвестициите на електроразпределителното ни дружество в Албания.

Надявам се справедливостта да възтържествува в този казус.

Вие сте журналист по образование, а преди да оглавите ЧЕЗ в България бяхте дипломат и посланик в България. Как се стигна до промяната в професионалното ви развитие и съжалявате ли (поне малко) за нея?

Не съжалявам ни най-малко. В началото на кариерата си дълги години бях дипломат. Намирам много допирни точки между дипломацията и енергетиката. Дипломацията е важна част от енергетиката и енергетиката е съществена част от дипломацията.

Моето лично мнение е, че бизнесът е по-динамичен, изисква повече творчество, повече всеотдайност повече вглеждане в бъдещето. Откакто поех поста на регионален мениджър на ЧЕЗ за България през януари 2011 г., аз работя всеотдайно, отговорно и не жаля сили да развивам поверената ми компания по начин, който да отговори в най-висока степен на очакванията на клиентите и на обществото.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Трябва да се направи одит на инвестиционните разходи на всички ЕРП-та. Имам информация, че някои от тях са допускали часови ставки при изпълнение на СМР над 18 евро на час, при условие, че у нас средните тръжни часови ставки са 2,4 лева! За мен това си е източване на народа!Би следвало цената на тока да е около 5-6 стотинки ако им се резнат надутите разходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Голяма е заблудата, че като е регистрирана в Чехия тази корпорация е чешка. Иначе съм съгласна с казаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да каже той на кое дружество е управител?На ЧЕЗ България ЕООД, дружество, създадено с единствената цел да оказва услуги на електро и разпределение. За 2011 г. е оказало такива услуги на стойност 110 млн. лева (справка от търг. регистър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да каже той на кое дружество е управител?На ЧЕЗ България ЕООД, дружество, създадено с единствената цел да оказва услуги на електро и разпределение. За 2011 г. е оказало такива услуги на стойност 110 млн. лева (справка от търг. регистър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
ЧЕЗ са отврътителни, казвам го от личен опит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
Е то беше ясно, че Бойко предоставченски послъга. Каквото и правителство да се състави ще бъде по-добро от това на Борисов. Стига разбира се, Бойко да не го съставя. To примерите за герберската ненадмината некадърност са безбройни! Не беше некадърност, не беше корупция. От калинките през апартаментите на Цветанов и ехее към Емо Фаса, Мишо Бирата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Народът се пали сам, след като душата му е изгоряла, а не пали тези тези дето му горят душата?Необяснима българска мазохистична реакция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Този не е нагъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
wenci
преди 11 години
На този му остава много малко време да продължава да си мисли така, докато ги извадим като брънка от системата. Целта трябва да е тази. Всички малки корекцийки замазващи очите и водещи до поддържане на статуквото - не подкрепям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Poncho
преди 11 години
За съжаление статията не казва нищо ново. Повтаря въпроси на които отговорите са давани десетки пъти. В същото време нито дума за акции, борса, миноритари, дивиденти и т.н. - въобще за нещата които интересуват инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още