IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Докладал: ЧЕЗ ще запази лицензите си в България

В България ютилити компаниите по правило не се ползват 100% с доверието на своите потребители, смята регионалният мениджър на ЧЕЗ за България

08:40 | 08.03.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Докладал: Българският пазар е характерен с това, че е либерализиран само на хартия. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петър Докладал: Българският пазар е характерен с това, че е либерализиран само на хартия. Снимка: Личен архив

Преди десет дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) стартира процедура за отнемане на лицензите на ЧЕЗ. Малко по-късно ДКЕВР одобри нови, по-ниски цени на тока и за трите ЕРП-та. За образуването на цените, тяхното разпределение, опасността от загубата на лицензиите и инвестиционните намерения на компанията разговаряме с регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал, който е бивш посланик на Чехия в София по времето на приватизация на електроразпределителните дружества.

Г-н Докладал, преди десетина дни Върховната административна прокуратура (ВАП) предложи на ДКЕВР не само да започне процедура по отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество, но и да назначи особен търговски управител, който да управлява "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", докато ДКЕВР вземе окончателното решение дали да отнеме или не лиценза на дружеството или до произнасянето на съда по спора. Какъв е вашият коментар за предложението и за старта на процедурата по отнемане на лиценза?

Започването на процедурата по отнемане на лиценза на „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ Електро България” АД за нас е абсолютно необяснимо. Ние ще направим всичко необходимо по законоустановения начин и в законоустановения срок, за да докажем, че няма основания за подобни действия от страна на ДКЕВР. 

В основата на недоволството от високите цени на тока е липсата на прозрачност във формирането на цената на електроенергията, както и липсата на либерализация на българския пазар. Преди да се стигне до създалата се ситуация, лично аз многократно съм поставял въпроса за високите и неясни цени пред регулатора, както и пред български депутати. Трябва да стане ясно, че ние сме една малка част от цялата верига. От сметка за електроенергия 100 лева, за нас остават едва 9,30 лв. – средства, които ЧЕЗ използва за поддържане и модернизиране на мрежата и за подобряване на обслужването. Останалата сума се разпределя между другите участници във веригата производство - пренос, като размера на дяловете и на цените се определя от ДКЕВР.

Мога категорично да заявя, че компаниите на ЧЕЗ в България досега са спазвали, спазват и ще продължават да спазват всички закони и разпоредби на Република България. Уверен съм, че ще запазим лицензите, защото имаме желание да продължим работата си в страната, за да подобряваме обслужването на клиентите и да осигуряваме качествено електроснабдяване за хората от Западна България. Напълно разбираме нашата отговорност и сме отворени за диалог в интерес на обществения консенсус.

Обвиняват компанията, че се е забавила да изпълни решението на ДКЕВР за премахване на тримесечното отчитане на електроенергията през 2008 г. Това става едва в началото на 2010 г. Какъв е коментарът ви?

В наредбата на ДКЕВР от 13 октомври 2008 г., с която беше отменено експерименталното въвеждане на тримесечно отчитане на електромерите, ЧЕЗ и останалите две електроразпределителни компании бяха задължени да извършват ежемесечно отчитане на потребената енергия, но без да е посочен изрично 30 дневен срок.

Затова в Общите условия на ЧЕЗ с клиентите също не е посочен изричен срок на отчитане от 30 дни. В момента дружеството е в процес на въвеждане на промяна в Общите условия, с която срокът на отчитане на електромерите ще бъде фиксиран именно на 30 дни.

В случая с по-дългия период на отчитане заради коледните и новогодишните празници през 2012 г. клиентите са информирани за него, тъй като той е посочен в месечните фактури.

Според ВАП са открити нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на договори от страна на дружеството, с което не са били избрани най-добрите условия и така били натоварени цените и съответно сметките на гражданите. Освен това при подмяна на електромерите дружеството не съставяло констативен протокол със старите показания на уреда. Как ще коментирате тези обвинения?

ЧЕЗ е голяма международна компания, която работи по прозрачен начин и, както казах, спазва законите и разпоредбите на страната, в която работи. Трябва да стане ясно, че дейността на дружествата на ЧЕЗ в България подлежи на стриктен контрол и проверки от различни държавни институции. Всеки месец компанията ни публикува отчети в Търговския регистър. Също така, всяко тримесечие и в края на годината компаниите на ЧЕЗ изпращат отчети в ДКЕВР. От края на миналата година дружествата ни вече са публични и са длъжни всяко тримесечие да подават финансови отчети и към Комисията за финансов надзор.

При осъществяване на своята дейност за осигуряване на външни услуги и доставки търговските дружества на ЧЕЗ в България следват изискванията на Закона за обществени поръчки и стриктни вътрешнофирмени правила. Моделът, по който ЧЕЗ работи при възлагането на поръчки, е възприет с цел икономии и е одобрен от ДКЕВР. В началото на февруари Агенцията за за държавна и финансова инспекция (АДФИ) обяви резултатите от извършена проверка в дружествата на ЧЕЗ. Агенцията не констатира нарушения на Закона за обществените поръчки при осъществените доставки и услуги между свързаните дружества „ЧЕЗ Разпределение България” АД и „ЧЕЗ България” ЕАД.

Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Трябва да се направи одит на инвестиционните разходи на всички ЕРП-та. Имам информация, че някои от тях са допускали часови ставки при изпълнение на СМР над 18 евро на час, при условие, че у нас средните тръжни часови ставки са 2,4 лева! За мен това си е източване на народа!Би следвало цената на тока да е около 5-6 стотинки ако им се резнат надутите разходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Голяма е заблудата, че като е регистрирана в Чехия тази корпорация е чешка. Иначе съм съгласна с казаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да каже той на кое дружество е управител?На ЧЕЗ България ЕООД, дружество, създадено с единствената цел да оказва услуги на електро и разпределение. За 2011 г. е оказало такива услуги на стойност 110 млн. лева (справка от търг. регистър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Pastir2
преди 11 години
Да каже той на кое дружество е управител?На ЧЕЗ България ЕООД, дружество, създадено с единствената цел да оказва услуги на електро и разпределение. За 2011 г. е оказало такива услуги на стойност 110 млн. лева (справка от търг. регистър).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
ЧЕЗ са отврътителни, казвам го от личен опит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
Е то беше ясно, че Бойко предоставченски послъга. Каквото и правителство да се състави ще бъде по-добро от това на Борисов. Стига разбира се, Бойко да не го съставя. To примерите за герберската ненадмината некадърност са безбройни! Не беше некадърност, не беше корупция. От калинките през апартаментите на Цветанов и ехее към Емо Фаса, Мишо Бирата и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Народът се пали сам, след като душата му е изгоряла, а не пали тези тези дето му горят душата?Необяснима българска мазохистична реакция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Този не е нагъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
wenci
преди 11 години
На този му остава много малко време да продължава да си мисли така, докато ги извадим като брънка от системата. Целта трябва да е тази. Всички малки корекцийки замазващи очите и водещи до поддържане на статуквото - не подкрепям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Poncho
преди 11 години
За съжаление статията не казва нищо ново. Повтаря въпроси на които отговорите са давани десетки пъти. В същото време нито дума за акции, борса, миноритари, дивиденти и т.н. - въобще за нещата които интересуват инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още