IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панайотопулос: Скоро ще изнасяме продуктите на "Престиж" в ЕС

До няколко години гръцкият собственик на компанията планира нови инвестиции в производството на компанията

08:17 | 01.11.13 г. 2
<p>
	Изпълнителният директор на &quot;Престиж 98&quot; Анастасиос Панайотопулос<em>. Снимка: Investor.bg </em></p>

Изпълнителният директор на "Престиж 98" Анастасиос Панайотопулос. Снимка: Investor.bg

Вчера компанията за сладки изделия "Престиж 96" представи за първи път официално новата си фабрика във Велико Търново. Инвестицията в модернизацията и разширението на производството възлиза на 30 млн. лева. За развитието на компанията, нейното бъдеще и прогнозите за пазара разговаряхме с изпълнителния директор на "Престиж 96" Анастасиос Панайотопулос, който заема поста от края на миналата година. Той сподели плановете на ръководството и във връзка с бъдещите експортни политики, които компанията смята да провежда в идните години.

"Престиж 96" е основана през 1996 г. във Велико Търново, като произвежда основно вафли, бисквити и шоколадови изделия. Сред известните марки са вафли „Троя” и „Ная”, както и бисквити „Престиж”, „Траяна”, „Мираж”, „Хипер“, „Роден край” и др. Припомняме, че в началото на миналата година два инвестиционни фонда, консултирани от „Сити венчър кепитъл интернешънъл“ (CVCI) и „Ен би джи ай прайвит екуити“ (NBGI) придобиха компанията за шоколадови изделия.

Инвестицията в новата фабрика възлиза на 30 млн. лв. За какво по-точно послужи тя?

 

Сумата бе предназначена не само за изграждането на фабриката. Тази фабрика не е само производствено помещение, но и също складова база. Освен това е изградена и лаборатория. За България това е една от най-добрите лаборатории от този вид. Тя е част от инвестициите, както и част от новите машини. 

 

Защо решихте да инвестирате в България ?

 

Всъщност инвеститорите, консорциумът, търсеше начин да влезе в сладкарския бизнес в България. "Престиж", тъй като е водеща компания в тази област, отговори много точно на техните изисквания. Освен това районът в центъра на България е много хубав и абсолютно точно може да служи за всякакви цели, включително и експортни.

Каква беше стойността на сделката, когато беше сменена собствеността?

Беше доста значителна сума. Не мога да дам по-подробна информация, тъй като нямам право да коментирам с точност параметрите на сделката. Но мога да кажа със сигурност, че сега това е компания на стойност 80 млн. лева. Можете да си представите размера на сделката, особено що се касае за тази пазарна ниша.

Какви са плановете ви за развитието на фабриката?

Всъщност ние планираме да инвестираме още в нови производствени линии. Натоварването на вече съществуващите е много голямо. Затова трябва да се направят нови инвестиции, за да се увеличи капацитетът на производството.

Каква ще бъде стойността?

Ще бъдат инвестирани поне 10 млн. лева. Ще започнем инвестицията през следващата година, като в рамките на следващите няколко години трябва да бъде завършена. 

Нови продукти ще бъдат ли разработени?

Ние предлагаме редовно нови продукти, за да поддържаме вниманието на потребителя.  На всяко тримесечие имаме нови продукти, за да не омръзват на клиентите.

Според вас какво е значението на направената инвестиция за региона?

За България можем да кажем, че това е една от най-добрите фабрики с едни от най-високите стандарти за качество. За нас работят малко над 600 човека във фабриката, което ни превръща в номер 1 работодател за региона. Както споменах по-рано, с инвестициите за увеличаване на производителността и капацитета, това означава, че в бъдеще ще бъде нает и още персонал. На този етап бих казал, че планираме да увеличим наетия персонал с около 10-12%. 

Какво е мнението ви за политиките на българското правителство по отношение на стимулирането на външните инвестиции?

Усилията на правителството са ясни и не говоря само за сегашното правителство, но и за предишното. Правителството разбира, че всички чужди инвестиции са добре дошли за България. Също така те се опитват да подпомогнат тези, които все пак решават да инвестират. Понеже много се говори за корупция в България, искам да кажа, че тази фабрика беше построена с подкрепата на местните власти при пълна прозрачност. Това е много добра новина за България.

Смятате ли, че ниските данъци у нас са достатъчен стимул за чуждите инвеститори?

Именно затова по-рано споменах, че виждаме много гръцки инвеститори в България и ще виждаме още повече. Ниските данъци със сигурност са един от водещите стимули. Според мен прозрачността е много важна за чуждестранните инвеститори. Борбата с корупцията трябва да бъде една от основните цели на управляващите. Ако корупцията в страната намалее, със сигурност това ще се отрази добре на инвестиционния климат.

Последна актуализация: 23:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 28 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Евала на предишния собственик. ГОЛЯМ! Образцов. Така се прави, малък бизнес, напипа ниша, разви го, завзе пазар и продаде. Трърновци казват че самата фабрика от самото начало била екстра организирана и се работи както трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
deant
преди 10 години
Не съм доволен, напоследък развалихте вафлите "Троя" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още