IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Салонен: Инвестирахме 11 млн. евро на БФБ и очакваме добра възвръщаемост

Компаниите трябва да разпределят дивиденти, да бъдат прозрачни и да третират инвеститорите еднакво, смята финландският фонд мениджър

11:17 | 12.11.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кари Салонен. <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Кари Салонен. Снимка: Личен Архив

- В кои акции на БФБ сте инвестирали напоследък?

Балканският ни фонд е инвестирал 11 млн. евро в български дружества. Двете най-големи позиции са ЧЕЗ Разпределение и Софарма, които между другото ние оценяваме като прекрасни компании.

- Какво очаквате от българските компании в следващите години?

Основно ние очакваме да продължат да разширяват своя бизнес и да бъдат печеливши. При някои от тях, като при ЧЕЗ Разпределение, очакваме увеличаване на корпоративната отговорност, прозрачността и отношенията с миноритарните акционери. За всички текущи и бъдещи инвестиции, ние се борим за откритост и добри практики при връзките с инвеститорите. Това са много важни теми и трябва да бъдат адресирани правилно. Много български компании и целият пазар ще спечелят от добре фунциониращият капиталов пазар.

- Какъв тип акции предпочитате? Плащащи дивидент, затруднени компании или „стабилни имена“?

Ние харесваме всички гореизброени, но предпочитаме да инвестираме в компании с потенциал за растеж, с потенциал за положителен паричен поток и ръст на печалбите. Разбира се предпочитаме да купим при ниски цени и прогнозируеми парични потоци и дивиденти. Не е проблем да инвестираме в затруднени компании, тъй като в някои случаи след получаване на свеж ресурс те могат да станат много атрактивни.

- Пазите ли добри спомени от периода 2004-2007 г. или последвалият спад ги е изтрил?

Много или малко пазарите отчетоха силен спад навсякъде по света. Някои ликвидни пазари се възстановиха бързо и направиха нови исторически рекорди. Разбира се инвеститорите обичат цените да вървят нагоре постоянно, но кризата донесе и позитиви, като например намаляване на задлъжнялостта, увеличаване на корпоративната отговорност и на знанията.

- Къде е България на картата на европейските капиталови пазар? Какви промени трябва да направим в регулациите и инфраструктурата?

Днес повечето инвеститори гледат само към ликвидните добре фунциониращи пазари, като например тези в Западна Европа. Ако инвеститорите купуват нещо, те разчитат да могат да го продадат при нужда. Някои от пазарите в Източна Европа предоставят някакви нива на ликвидност, но БФБ-София е много неликвиден пазар. Също така на вашия пазар имаме случай, когато искаме да купим нещо, но това се оказва невъзможно на текущите цени. Тогава се преориентираме към друга акция или пазар.

От наша гледна точка БФБ-София функционира доста добре технически, също така получаваме много добро обслужване от нашият посредник в София.

Проблем има когато търсим информация за българските компании, тъй като прекалено малко публикуват информация на английски език. Компаниите имат директори за връзка с инвеститорите, но те не работят както би трябвало да бъде. Често представляващите българските компании не говорят английски. Все пак има няколко компании които се справят много добре в тези посоки.

- Ликвидността ли е основния проблем на БФБ-София?

Не основният, но един от големите. Стартирайки от основите, компаниите трябва да решат дали искат да са публични дружества или не. Ако отговорът им е да, те трябва да се преориентират към еднакво третиране на акционерите, да подобрят корпоративната отговорност, да увеличават информацията, която публикуват. Като цяло трябва да се борят за намирането на нови акционери и за задържането на старите.

- Какво други бихте желали да споделите с читателите?

В последните години се наблюдава увеличана активност на местните пенсионни фондове на родния ви пазар. Това развитие е много положително, тъй като ще се отрази на местните брокери и компании, подобрявайки техните практики.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
benevolent 2424
преди 10 години
защо всички комуникации на Министерство н Финансите и БНБ са през Австрииските Мтел и Телелинк? Защо Уникредит, Райфайзен са регистрирани в Австрия заради банкивата тайна. Цялата финансова система се контролира от кател около Австрия за 2-3 пъти по-високи лихви от Европа и кражби от бюджета на корумпирано правителство и централни банкери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
male4ko
преди 10 години
"Компаниите имат директори за връзка с инвеститорите, но те не работят както би трябвало да бъде. Често представляващите българските компании не говорят английски. Все пак има няколко компании които се справят много добре в тези посоки" - позната мила родна картинка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 10 години
Допусната е поради недоглеждане и вече е коригирана. Благодарим за забележката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
"Не е проблем да инвестираме в затруднени компании, тъй като в НЯКОЙ СЛУЧАЙ след получаване на свеж ресурс те могат да станат много атрактивни."Извинявам се, но това вече започва да ми вади очите. Когато дума завършва на Й, в множествено число то се пише с И, а не с Й. НЯКОИ СЛУЧАИ, А НЕ НЯКОЙ СЛУЧАЙ (Това е когато става въпрос за ед.ч., а в контекста по-горе се говори за множествено!) Забелязвам че почти във всяка статия, се допуска една и съща грешка, това е много голяма граматичекса грешка. Отворете хубаво граматика и вижте кога дума се пише с И и коя дума се пише Й. Моля не допускайте отново такива грешки в статиите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още