IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Пеева: Отношението на мениджмънта към акционерите си личи по ДВИ

През последните години се забелязва значително подобряване на качеството на представяната от публичните компании информация

13:02 | 25.04.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Пеева, Снимка: Личен архив</p>

Даниела Пеева, Снимка: Личен архив

Вие, като браншова организация, съдействате ли за постигането на по-висока квалификация сред членовете си?

От 2005 г. до настоящия момент  сме успели не само да обучим много директори за връзки с инвеститорите, но и също така да повлияем върху повишаване на стандартите за разкриване на информация и подобрим прозрачността на българските публични дружества. Прави приятно впечатление, че ръководствата на дружествата поощряват участието на своите директори за връзки с инвеститорите в подобни обучения, семинари и конференции.

Разбира се има още много какво да се желае – ние като професионална организация да разработваме и предлагаме нови програми за обучение, а корпоративните ръководства да насочват своите служители към повишаване на професионалната им квалификация.

Какви са другите дейности, които развива АДВИБ?

Определено има с какво да се похвалим в национален и международен аспект.
На национално ниво през  последните 4-5 години сме провели самостоятелно и съвместно с наши партньорски организации над 40 обучения, семинари и конференции в областта връзки с инвеститори, корпоративно управление и корпоративна социална отговорност.

Участвахме като партньорска организация в два големи проекта съвместно с Асоциацията на индустриални капитал в България  - Проект “Укрепване капацитета на структурите на гражданското общество за подобряване на корпоративното управление и развитие на корпоративната социална отговорност" и Проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", бранш Небанкови финасови услуги.

Имаме своето представителство в национални работни групи, консултативни съвети и организации.

Асоциацията е представена в Националната комисия по корпоративно управление, в  Българска група за въвеждане на стандарти за корпоративни действия и общи събрания към Централен депозитар, в Консултативния съвет към Председателя на Комисията за финансов надзор, в Консултативния съвет по корпоративна социална отговорност към Министъра на труда и социалната политика.

При всяка иницирана промяна в нормативната уредба, касаеща дейността на капиталовия пазар  представяме мотивирани становища.

Постигнахме много и по отношение на нашето организационно развитие. Създадохме съвещателни органи към Управителния съвет на Асоциацията - Комитет покорпоратина социална отговорност, Комитет по корпоративно управление, Комитет по защита правата на инвеститорите и осигуряване на прозрачност.

Как участниците на капиталовия пазар могат да следят дейността на Асоциацията?

Имаме свое месечно издание – Бюлетин на АДВИБ, ежедневно представяме информация на нашите членове и чрез дневния бюлетин. Освен информацията, която поместваме на електронната страница на Асоциацията – www.abird.info имаме създадена и група във Facebook, където се провеждат дискусии и нашите членове могат да се информират за най-новите тенденции в областта на връзки с инвеститорите.

Всяка година освен годишното общо събрание на Асоциацията провеждаме и Годишна среща на директорите за връзки с инвеститорите, на която колегите освен, че се запознават с новите моменти в професията, имат възможност за обмен на информация, дискутират проблемни ситуации. По време на годишната среща провеждаме и тийм билдинг, който спомага изключетлно много за организационното укрепване и ни кара да се чувстваме част от една общност.

Как стои Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите в България международен план?

Нашата асоциация е член на Глобалната мрежа по връзки с инвеститорите, имаме подписани меморандуми за сътрудничество с Американския институт по връзки с инвеститорите, Руския Алианс за финансови комуникации  и връзки с инвеститорите, Украинската IR организация.

Това помага ли по някакъв начин на публичните компании и акционерите?

Чрез международните си активности се опитваме да предоставяме актуална информация на нашите членове и да договаряме преференциални условия за участие в международни конференции и инвестиционни форуми. Изключително ползотворно сътрудничество имаме с Американския институт по връзки с инвеститорите и Руския Алианс за финансови комуникации  и връзки с инвеститорите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
Попаднах на една BG поговорка:"На калпавия инвеститор - ДВИ-то му пречи!"Харесва ми.Ако обявят конкурс за *** поговорки някаде, участвай. Имаш голям шанс да бъдеш първи.Скивай "***"...нямаш си идея колко информации случващи се в публичните дружества, и всички акционери имат право да ги знаят...не се обявяват от ДВИ-то, щото мястото му ще изтине моменталически. По закон това му е основно задължение...но ако реши да го прави ...го уволняват. От това страдат главно, миноритарните акционери...щото големите акционери/тези с 5 и повече проценти/ имат начин да се добират до такива информации самостоятелно. Затова казвам, че ДВИ-то трябва да се избира само от миноритарите. Ха, дано си разбрал пояснението ми. И да не си го разбрал ...нищо страшно...човек може и като *** да живее!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
WarrenBuffett
преди 10 години
Попаднах на една BG поговорка:"На калпавия инвеститор - ДВИ-то му пречи!"Харесва ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
WarrenBuffett
преди 10 години
Попаднах на една BG поговорка:"На калпавия инвеститор - ДВИ-то му пречи!"Харесва ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Г-жо, Пеева когато ДВИ започне да се избира само от миноритарните акционери, тогава ще видим каква песен ще запее мениджмънта. Сега ДВИ-о има същите права на защита както и чистачката. Тоест никакви. Тогава ще може да пуска и информация която може да е неприятна за менидмънта...но е фактическа информация...и която по закон е със статут на задължително публикуване за всички инвеститори. Когато осигуриш това г-жо Пеева тогава ще Ви поздравя лично по подходящ начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още