IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Пътев: Всички искат доходност, но никой не прави сметка за риска

В България все още няма инвестиционна култура сред дребните инвеститори, смята изпълнителният директор на Стандарт Асет Мениджмънт

08:48 | 08.03.07 г.
Доц. д-р Пламен Пътев. Снимка: Investor.bg
Доц. д-р Пламен Пътев. Снимка: Investor.bg
Една година след стартиране на дейността си по управление на активи ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен фонд постигна една от най-големите доходности на колективни инвестиционни схеми в страната. В същото време обаче фондът единствен публикува ежедневни стойности и за поетия от него риск, измерен чрез количествения показател за тази цел Value-at-Risk („стойност под риск“).

За това на каква цена е постигната тази възвръщаемост и какви са перспективите пред развитието на родния ни пазар разговаряме с изпълнителния директор на Стандарт Асет Мениджмънт доц. д-р Пламен Пътев.

- Точно една година след създаването си ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен фонд постигна доходност от над 80%, което е една от най-големите възвръщаемости на колективни инвестиционни схеми в България. Каква е тайната за постигане на такъв успех?

Управленският екип на нашето дружество смята, че реализираната от ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен фонд е прилична и в съответствие с предварително поставените цели на фонда. Доходността не е случайна - тя е постигната вследствие на два основни елемента от нашия мениджмънт. Първо ние базираме нашите решения на базата на фундаменталния анализ. Това означава, че подбираме онези акции, които имат сериозна фундаментална стойност и за които вярваме, че в даден момент пазарът ще оцени позитивно, което, от своя страна, ще реализира очакваната от нас доходност. Вторият основен елемент на нашата система за вземане на управленски решения е портфейлният мениджмънт. Според него специфичното комбиниране на различните активи създава възможност да се минимизира рискът до най-ниски стойности, а доходът за инвеститора да се оптимизира.

- Защо хората да инвестират в подобен род схеми, след като западната практика показва, че в дълъг срок малко фондове успяват да надвишат доходността на индексите?

Инвестирането в колективни схеми е нещо, което българският инвеститор все още опознава, все още свиква. Всъщност, не е задължително всички инвеститори да влагат своите средства в колективни инвестиционни схеми. Това правят предимно инвеститори, които нямат време и ресурси, за да следят непрекъснато капиталовия пазар. Хората се обръщат към такива схеми, точно защото те предлагат професионално управление на техните средства. Възможно е индивидуален инвеститор, който постоянно следи търговията на борсата, да реализира по-висока доходност от една колективна инвестиционна схема. Това обаче коства много усилия и време и затова инвеститорите в цял свят са готови да се обърнат към такива схеми, за да могат да получат професионално управление на своите спестявания.

Ние конкретно не се състезаваме с индексите, а искаме да дадем на нашите инвеститори по-добро съотношение риск/доходност в сравнение с тях. В дългосрочен аспект индексите са еталон за инвеститора – база, с която се прави сравнение между доходността и риска, реализирана от съответния фонд и доходността и риска на съответния индекс. Инвеститорите като че ли забравят за риска. Сравняването задължително трябва да включва и риска. Затова често се твърди, че много от фондовете не успяват да постигнат доходността, реализирана от индексите. Може би това е така, но рискът, който са реализирали тези фондове, обикновено е значително по-нисък.

Апропо, нашите фондове са осигурили доходност над двата пазарни индекса - SOFIX и BG40, и то при по-добро съотношение риск-доходност. Веднага бързаме до подчертаем, че по принцип избягваме да поставяме за еталон тези два индекса, защото считаме, че те не представляват най-добре пазара – поне на този етап. Сравняването на доходностите на фондовете и тези два индекса би могло да доведе до объркване, защото нито за SOFIX, нито за BG40 е доказано, че към момента са ефективни портфейли. Можем ли да бъдем убедени, че ръст или спад от един процент в SOFIX например означава ръст или спад на пазара въобще? Ние не сме убедени, че тези два индекса са еталон за пазара – изчисленията го доказват, но паради липса на други утвърдени индекси ни се налага да сравняваме нашите резултати с тези два индекса. Винаги обаче трябва да имаме известни резерви когато такова сравнение се прави.

- Като заговорихме за риск, на уеб сайта си публикувате ежедневни стойности за рисковия измерител Value-at-Risk (VaR)? Какво представлява той и какво показва на инвеститора?

В България все още няма инвестиционна култура сред дребните инвеститори и затова ние осъзнаваме, че е необходимо обучение и осигуряване на все по-пълна информация, за да може всеки отделен инвеститор правилно да направи избора си. Всички искат доходност, но никой не прави сметка за цената или при какъв риск е постигната тя. Един от показателите за количествено измерване на риска е VaR (”стойност под риск”), който е лесно разбираем и достъпен за неспециалистите. Той показва колко може да загуби инвеститорът от своите вложения с определена вероятност в рамките на един ден. Убеждаваме колегите си от другите фондове и те да приемат този показател като измерител на риска, тъй като е широко популярен сред финансовите среди и с негова помощ ще могат да се сравнят рисковите характеристики на отделните фондове. Ние вярваме, че голяма част от инвеститорите биха били удовлетворени от това.

Ние обаче не използваме Value-at-Risk единствено да измерваме риска – той е и в основата на нашия портфейлен мениджмънт, който включва оптимизиране на VaR, тоест да поемаме колкото се може по-малко риск за единица доходност. Когато конструираме нашия портфейл, ние вземаме решения и на базата на VaR. За всяка една акция от нашия портфейл ние изчисляваме как тя допринася за общия му риск, измерен чрез VaR и в зависимост от това вземаме решение дали да увеличаваме или намаляваме дела на съответната акция с цел оптимизацията на риска.
 
- Кога ще стартира предлагането на дяловете на Стандарт Инвестмънт Международен Фонд и в кои пазари ще инвестирате набраните в него средства?

Когато започваме нов проект, ние винаги извършваме предварително сериозна подготвителна дейност. Не бихме искали да стартираме нещо, което не е перфектно подготвено и да се налага да решаваме проблеми след това. Това в пълна степен се отнася и до международния ни фонд. Дълго време анализираме пазарите, на които ще инвестираме, правили сме много сериозни и задълбочени анализи и мога да кажа, че вече сме решили на кои пазари и в кои акции ще инвестираме. Все още имаме да отстраним няколко технически трудности по стартирането на фонда, свързани с обработката на данните в бек-офиса и с попечителските услуги. Въпрос на дни е да започнем нашата инвестиционна дейност в чужбина.

- Как ще се развива пазарът оттук нататък?

Не е работа на едно управляващо дружество да казва какво ще стане с пазара. Затова и ние избягваме да даваме отговор на въпросите, свързани с бъдещето движение на пазара. Задължение на управляващото дружество е да има готовност да реагира при всякакви пазарни условия.

- А оптимист ли сте относно бъдещето на българския капиталов пазар?

Ако портфейлен мениджър на управляващо дружество е песимист за фондовия пазар, то тогава мястото му не е там. Затова сме на този пазар – за да реализираме нашия оптимизъм и да осигурим полза за нашите инвеститори от това.

- Автор сте на редица изследвания на фондовите пазари в Централна и Източна Европа. Какво е характерно за тях и какво говорят те на портфейлния мениджър?

В нашето дружество особено много ценим задълбочените научно-практически изследвания. Както знаете, всеки един член на нашия мениджърски екип е защитил докторска степен в областта на управлението на портфейла, управлението на риска и инвестиционното банкиране въобще. Ние постоянно правим изследвания, публикуваме с световни научни списания, участваме на топ-левъл конференции. И това не е самоцелно – резултатите от нашите изследвания имат пряко приложение в нашия мениджмънт.

Нашите изследвания доказват, че съществува много слаба корелация между пазарите от Централна и Източна Европа и по-специално в Югоизточна Европа. Също така установили сме, че пазарните шокове за тези пазари идват отвън, от световните пазари, с по-малка сила. Това е директен сигнал, че съществуват много добри възможности за съставяне на оптимален портфейл от инвестиции на тези пазари. Точно затова се решихме и да създадем нашия международен фонд – защото считаме, че ще можем да предложим портфейл с по-различни рисково-доходни характеристики.
 

Източник: Стандарт Асет Мениджмънт
 
Високодоходен фонд(на един дял) Балансиран фонд(на един дял) SOFIX BG 40 DJ Stoxx EU Enlarged
Доходност за една година* 82,15% 38,60% 48,04% 70,67% 13,87%
Риск – стандартно отклонение (анюализиран)** 13,55% 11,83% 12,75% 14,35% 20,67%
*доходност за периода 1 март 2006 г. - 1 март 2007 г.
** рискът, измерен чрез стандартното отклонение с дневни данни за посочения период и приведен на годишна база

Свързани компании:

ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд(SMJ2)

ДФ Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд(SMJ1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още