fallback

Цените на жилищата у нас се върнаха към двуцифрен годишен растеж

В София, Пловдив и Варна цените са нараснали за едно тримесечие, докато в Бургас, Стара Загора и Русе е отчетен спад

14:47 | 25.09.23 г. 16

Ръстът на цените на жилищата у нас отново е станал двуцифрен на годишна база през второто тримесечие, достигайки 10,7% след забавянето до 9,5 на сто в началото на годината. Само за едно тримесечие цените са нараснали с 4,3% спрямо едва 1,6 на сто през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивката за шестте най-големи града в страната дава по-разнородна картина за тенденциите при цените. В София, Пловдив и Варна те са ускорили ръста си спрямо първото тримесечие, а в Бургас и Стара Загора жилищата са поевтинели. В Русе цените все още постигат минимален ръст, но той се забавя спрямо предходното тримесечие.

Лидер по ръст на цените на тримесечна база е Варна, където те са нараснали със 7,9% спрямо по-скромното покачване от 2,1 на сто в началото на годината. Новите жилища в морската столица, които през първите три месеца на годината поевтиняха с 4,7%, сега регистрират двуцифрен ръст на цените от 21,1% на сто. 

След Варна се нарежда Пловдив с поскъпване от 6,8% за едно тримесечие, като то също е по-голямо в сравнение с тримесечния ръст от 3,9 на сто в началото на 2023 г. И тук новите жилища, които през първото тримесечие поевтиняха с 1%, сега регистрират силен ръст от 9,2 на сто. 

В столицата цените на жилищата са нараснали с 4,9% на тримесечна база, докато през първото тримесечие те се повишиха само с 0,8 на сто. Цените на новите жилища в София са се вдигнали с 6,8% за едно тримесечие, докато в началото на годината те отчитаха спад с 1,1 на сто.

И в трите града новите жилища сега поскъпват по-бързо в сравнение със съществуващите, докато доскоро тенденцията беше обратната. Ръстът на цените се случва на фона на намаляването на сделките с имоти през второто тримесечие. В София те спаднаха с 11,7 на сто, в Пловдив понижението беше със 17,8%, а във Варна – с 12,4 на сто, показаха данни на Агенцията по вписванията.

На обратния полюс по отношение на цените е Бургас, където те са намалели с 1,1% на тримесечна база след ръста със 7,3 на сто предишното тримесечие. Спад на цените е отчетен както при новите, така и при старите жилища в града.

В Стара Загора цените на жилищата също са намалели на тримесечна база с 2,2% след ръст с 1,9 на сто предишното тримесечие. Новите жилища в града са поевтинели почти с 6%, а цените на съществуващите домове също отчитат спад.

В Русе цените са нараснали с едва 1,3% на тримесечна база, което е рязко забавяне спрямо 7,2 на сто предходното тримесечие.

На годишна база и шестте водещи града у нас отчитат ръст на цените на жилищата, който в София, Пловдив и Варна се ускорява в сравнение с първото тримесечие на тази година, а в Бургас, Русе и Стара Загора се забавя.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата регистрира Варна с 20,3%, следвана от Пловдив със 17,6 на сто и Бургас с 12,7%. Столицата е едва на четвърто място с покачване на цените от 8,8%, но то все пак се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато достигна 7,2 на сто. След София се нарежда Стара Загора с повишение на цените от 7,2%, а в Русе те са нараснали само с 2,1% на годишна база.

НСИ публикува и предварителни данни за броя на продажбите на жилища, в които влизат новопостроени и съществуващи домове, закупени от домакинствата. На национално ниво те са намалели с 15,5% на годишна база, като по-голям спад е отчетен при продажбите на нови жилища.

На регионално ниво най-голям спад в броя на продажбите е регистриран в Бургас с 26,5%, следван от Русе с 22,7% и Стара Загора с 19,3 на сто. Това са и трите града, които отчитат спад на цените на тримесечна база през второто тримесечие.

Броят на продажбите на жилища е намалял двуцифрено на годишна база и в Пловдив и София, съответно със 17,3% и 14,6%, а във Варна продадените жилища са спаднали с 9,5 на сто. В почти всички градове броят на продажбите на нови жилища намалява по-бързо от този на съществуващите домове. Единственото изключение е Варна, където продадените нови жилища дори са нараснали на годишна база с 6,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 25.09.23 г.
fallback
Още от Имоти виж още