IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас се върнаха към двуцифрен годишен растеж

В София, Пловдив и Варна цените са нараснали за едно тримесечие, докато в Бургас, Стара Загора и Русе е отчетен спад

14:47 | 25.09.23 г. 16
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Ръстът на цените на жилищата у нас отново е станал двуцифрен на годишна база през второто тримесечие, достигайки 10,7% след забавянето до 9,5 на сто в началото на годината. Само за едно тримесечие цените са нараснали с 4,3% спрямо едва 1,6 на сто през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивката за шестте най-големи града в страната дава по-разнородна картина за тенденциите при цените. В София, Пловдив и Варна те са ускорили ръста си спрямо първото тримесечие, а в Бургас и Стара Загора жилищата са поевтинели. В Русе цените все още постигат минимален ръст, но той се забавя спрямо предходното тримесечие.

Лидер по ръст на цените на тримесечна база е Варна, където те са нараснали със 7,9% спрямо по-скромното покачване от 2,1 на сто в началото на годината. Новите жилища в морската столица, които през първите три месеца на годината поевтиняха с 4,7%, сега регистрират двуцифрен ръст на цените от 21,1% на сто. 

След Варна се нарежда Пловдив с поскъпване от 6,8% за едно тримесечие, като то също е по-голямо в сравнение с тримесечния ръст от 3,9 на сто в началото на 2023 г. И тук новите жилища, които през първото тримесечие поевтиняха с 1%, сега регистрират силен ръст от 9,2 на сто. 

В столицата цените на жилищата са нараснали с 4,9% на тримесечна база, докато през първото тримесечие те се повишиха само с 0,8 на сто. Цените на новите жилища в София са се вдигнали с 6,8% за едно тримесечие, докато в началото на годината те отчитаха спад с 1,1 на сто.

И в трите града новите жилища сега поскъпват по-бързо в сравнение със съществуващите, докато доскоро тенденцията беше обратната. Ръстът на цените се случва на фона на намаляването на сделките с имоти през второто тримесечие. В София те спаднаха с 11,7 на сто, в Пловдив понижението беше със 17,8%, а във Варна – с 12,4 на сто, показаха данни на Агенцията по вписванията.

На обратния полюс по отношение на цените е Бургас, където те са намалели с 1,1% на тримесечна база след ръста със 7,3 на сто предишното тримесечие. Спад на цените е отчетен както при новите, така и при старите жилища в града.

В Стара Загора цените на жилищата също са намалели на тримесечна база с 2,2% след ръст с 1,9 на сто предишното тримесечие. Новите жилища в града са поевтинели почти с 6%, а цените на съществуващите домове също отчитат спад.

В Русе цените са нараснали с едва 1,3% на тримесечна база, което е рязко забавяне спрямо 7,2 на сто предходното тримесечие.

На годишна база и шестте водещи града у нас отчитат ръст на цените на жилищата, който в София, Пловдив и Варна се ускорява в сравнение с първото тримесечие на тази година, а в Бургас, Русе и Стара Загора се забавя.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата регистрира Варна с 20,3%, следвана от Пловдив със 17,6 на сто и Бургас с 12,7%. Столицата е едва на четвърто място с покачване на цените от 8,8%, но то все пак се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато достигна 7,2 на сто. След София се нарежда Стара Загора с повишение на цените от 7,2%, а в Русе те са нараснали само с 2,1% на годишна база.

НСИ публикува и предварителни данни за броя на продажбите на жилища, в които влизат новопостроени и съществуващи домове, закупени от домакинствата. На национално ниво те са намалели с 15,5% на годишна база, като по-голям спад е отчетен при продажбите на нови жилища.

На регионално ниво най-голям спад в броя на продажбите е регистриран в Бургас с 26,5%, следван от Русе с 22,7% и Стара Загора с 19,3 на сто. Това са и трите града, които отчитат спад на цените на тримесечна база през второто тримесечие.

Броят на продажбите на жилища е намалял двуцифрено на годишна база и в Пловдив и София, съответно със 17,3% и 14,6%, а във Варна продадените жилища са спаднали с 9,5 на сто. В почти всички градове броят на продажбите на нови жилища намалява по-бързо от този на съществуващите домове. Единственото изключение е Варна, където продадените нови жилища дори са нараснали на годишна база с 6,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
corner
преди 7 месеца
До: ВескНепосилни означава , че някой иска да ги купува .Ако няма кандидати , какво значение има дали са "посилни" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Веск
преди 7 месеца
До: Gna Цените наистина са високи, но термина НЕПОСИЛНИ трябва да се дефинира. Ако един квадратен метър струва заплата и половина (месечни) това по европейски критерий не е непосилност. Вижте точно на края на втората минута определението. https://***.youtube.com/watch?v=pfngEzGJIS0 Клипчето е - Академик Нигматулин поставил президенту "неуд"! С 30 процента от дохода, за 20 години, сам човек да си купи 25 кв.м. жилище. На година до 1.5 кв.м, това са 2.x заплати, т.е. в критерия сме. Масово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Цeнитe нa жилищнитe имoти в Гepмaния oтчeтoxa нaй-гoлeмия cи cпaд, peгиcтpиpaн ня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Цeнитe нa жилищнитe имoти в Гepмaния oтчeтoxa нaй-гoлeмия cи cпaд, peгиcтpиpaн ня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Какво четем с днешната дата /новината я има и на бг сайтове и в чужбина /,за най-големия имотен пазар в Европа ,Германия - "Цeнитe нa пaзapa нa имoти в Гepмaния oтчeтoxa нaд 20-гoдишeн cпaд"-Цeнитe нa жилищнитe имoти в Гepмaния oтчeтoxa нaй-гoлeмия cи cпaд, peгиcтpиpaн ня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 7 месеца
До: PlanetНе съм казал че някой го е грижа за благото на хората,но има и друго.Централните банки имат мандат,и ако изпуснат хептем инфлацията тогава вече ще бъде ударен и фондовия пазар,а там са големите пари.А вече станаха за смях с това че нищо не правят така че сега дори и с голяма цена искате искат действат,а инфлация без контрол ще удари и електората на правителствата ...нещата не са толкова прости,за дълга си прав така е но всяко нещо има граници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 1
Planet
преди 7 месеца
Засичам коментари на Кавръка в Дневник, Капитал и други медии, разбирам му логиката, ама бърка като мисли, че ФЕД, МЕД и други подобни се грижат за благото на хората.... ама не е баш така. То погледнато реално растежа на бетона заедно с наема, като инвестиция бие златото, няма логика ... ама факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
Planet
преди 7 месеца
Абе хора защо си мислите, че някой го е еня за инфлацията? Основната идея е да се топи дълг. Всичко остало е баланс да не се влезе в някаква пъзалка. Жилища и всичко останоло е вторичен фактор. Така че да се орави прогноза за това какво ще стане с тях, зависи от това, какво една групичка мисли, че е достатчно за близките години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 3
Gna
преди 7 месеца
Има и още нещо за тия 100 млрд в банките. Има ли някой, който може да каже дали това са пари в депозитни сметки или това са парите на всички Българи по всякакви сметки. Защото е едно да са по депозити и съвсем друго по всички видове сметки, в които влизат и пенсиите, заплати и т.н. Ако е второто не изглежда много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
Gna
преди 7 месеца
До: nkavrakov1982 така е, ефекта от вдигането на лихвите започва 16-18 месеца по-късно. Аз даже мисля, че криза подобна на голямата депресия от 1929-39 не е невъзможна. Много е вероятно да видиме и голям военен конфликт. Аз не знам защо трябва толкова да мислиме цените на имотите в България. Всеки може да погледне демографията и ще види, че от разликата раждаемост/смъртност Бг намалява с по 60 000 души вече в продължение на близо 30 години. Ще става и по-зле просто хората отказват да правят дец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още