IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас се върнаха към двуцифрен годишен растеж

В София, Пловдив и Варна цените са нараснали за едно тримесечие, докато в Бургас, Стара Загора и Русе е отчетен спад

14:47 | 25.09.23 г. 16
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Ръстът на цените на жилищата у нас отново е станал двуцифрен на годишна база през второто тримесечие, достигайки 10,7% след забавянето до 9,5 на сто в началото на годината. Само за едно тримесечие цените са нараснали с 4,3% спрямо едва 1,6 на сто през първите три месеца на тази година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Разбивката за шестте най-големи града в страната дава по-разнородна картина за тенденциите при цените. В София, Пловдив и Варна те са ускорили ръста си спрямо първото тримесечие, а в Бургас и Стара Загора жилищата са поевтинели. В Русе цените все още постигат минимален ръст, но той се забавя спрямо предходното тримесечие.

Лидер по ръст на цените на тримесечна база е Варна, където те са нараснали със 7,9% спрямо по-скромното покачване от 2,1 на сто в началото на годината. Новите жилища в морската столица, които през първите три месеца на годината поевтиняха с 4,7%, сега регистрират двуцифрен ръст на цените от 21,1% на сто. 

След Варна се нарежда Пловдив с поскъпване от 6,8% за едно тримесечие, като то също е по-голямо в сравнение с тримесечния ръст от 3,9 на сто в началото на 2023 г. И тук новите жилища, които през първото тримесечие поевтиняха с 1%, сега регистрират силен ръст от 9,2 на сто. 

В столицата цените на жилищата са нараснали с 4,9% на тримесечна база, докато през първото тримесечие те се повишиха само с 0,8 на сто. Цените на новите жилища в София са се вдигнали с 6,8% за едно тримесечие, докато в началото на годината те отчитаха спад с 1,1 на сто.

И в трите града новите жилища сега поскъпват по-бързо в сравнение със съществуващите, докато доскоро тенденцията беше обратната. Ръстът на цените се случва на фона на намаляването на сделките с имоти през второто тримесечие. В София те спаднаха с 11,7 на сто, в Пловдив понижението беше със 17,8%, а във Варна – с 12,4 на сто, показаха данни на Агенцията по вписванията.

На обратния полюс по отношение на цените е Бургас, където те са намалели с 1,1% на тримесечна база след ръста със 7,3 на сто предишното тримесечие. Спад на цените е отчетен както при новите, така и при старите жилища в града.

В Стара Загора цените на жилищата също са намалели на тримесечна база с 2,2% след ръст с 1,9 на сто предишното тримесечие. Новите жилища в града са поевтинели почти с 6%, а цените на съществуващите домове също отчитат спад.

В Русе цените са нараснали с едва 1,3% на тримесечна база, което е рязко забавяне спрямо 7,2 на сто предходното тримесечие.

На годишна база и шестте водещи града у нас отчитат ръст на цените на жилищата, който в София, Пловдив и Варна се ускорява в сравнение с първото тримесечие на тази година, а в Бургас, Русе и Стара Загора се забавя.

Най-силен годишен ръст на цените на жилищата регистрира Варна с 20,3%, следвана от Пловдив със 17,6 на сто и Бургас с 12,7%. Столицата е едва на четвърто място с покачване на цените от 8,8%, но то все пак се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато достигна 7,2 на сто. След София се нарежда Стара Загора с повишение на цените от 7,2%, а в Русе те са нараснали само с 2,1% на годишна база.

НСИ публикува и предварителни данни за броя на продажбите на жилища, в които влизат новопостроени и съществуващи домове, закупени от домакинствата. На национално ниво те са намалели с 15,5% на годишна база, като по-голям спад е отчетен при продажбите на нови жилища.

На регионално ниво най-голям спад в броя на продажбите е регистриран в Бургас с 26,5%, следван от Русе с 22,7% и Стара Загора с 19,3 на сто. Това са и трите града, които отчитат спад на цените на тримесечна база през второто тримесечие.

Броят на продажбите на жилища е намалял двуцифрено на годишна база и в Пловдив и София, съответно със 17,3% и 14,6%, а във Варна продадените жилища са спаднали с 9,5 на сто. В почти всички градове броят на продажбите на нови жилища намалява по-бързо от този на съществуващите домове. Единственото изключение е Варна, където продадените нови жилища дори са нараснали на годишна база с 6,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

6
rate up comment 21 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 7 месеца
До: GnaАко следиш събитията през 6 месеца ти казват ще вдигане още и още ще ги държим високо.Я да питам и теб и всички де ,отворете си диаграмата на вдиганията на лихвите 2006,2008 година..Какво се вижда там?Банкерите вдигат,вдигат,вдигат през това време купона тече както сега ,хората са безсмъртни ,икономиката бумти,и изведнъж спират графиката показва една черта от 6 месеца ,8 месеца ,лихвите стоят,след това иде кризата и погрома...след като ги свалят както в Китай е видно че щетите вече са о ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 2
Gna
преди 7 месеца
До: xapoznai така е хора теглили преди 10 15 години с цената на труд и късмет си поизплатиха жилищата. Кажи обаче колко хора познаваш теглили кредит през последните 2-3 години и да са ги изплатили. Не е зле и тия 100 млрд. в банките да се види колко човека ги държат. Кредитите на домакинствата не са малко също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
До: xapoznaiВреме ти е и ти да вземеш! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 27
xapoznai
преди 7 месеца
Егати смятай значи аз познавам маса необикновени българи... Хората изтеглиха кредити и ги изплатиха, тука продължава да се говори как - аха-аха и балона щял да се пукне! Да не говорим за последните години, където доходите и инфлацията летят... Може да има някаква корекция, но нищо повече от 10%.... 100млрд в банките на 0% лихва седят при 10% инфлация. Трябва лихвите да скочат драстично, после инфлацията да се успокои и там някъде ще има леко поевтиняване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 2
Gna
преди 7 месеца
До: nkavrakov1982 аз от речта на Пауъл видях диаграмата, в която другите централни банкери прогнозират лихвата за период от 3 години до 26та. Изгрежда, че ако всичко е ок ще я намалят до валко под 3 %. При това ниво на задлъжнялост дори и 3% лихвй е проблем за повечето държави и бизнеси. Нещо повече САЩ плащат само лихва по външния дълг в размер на 1 трилион. Не виждам как това може да свърши добре. Иначе цените на имотите отдавна са непосилни за обикновенния Българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Последните данни от Централните банки ,Европа и САЩ е че именно заради такива явления лихвите по кредите ,забележете само ще растат ,ще останат високи и ще са такива ,за неопределено време докато цените/инфлацията/,не спаднат ,в последната си реч,шефа на Фдерелания резерв ,на въпрос на журналист отговори че "Мекото приземяване ,вече не е сценарий"и в името на ценовата стабилност може и да не се случи ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още