IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният бум в Азия губи скорост след мерките за охлаждане

Възстановяването на Азия от кредитната криза се превърна в бум за много от имотните пазари на региона

16:10 | 17.06.11 г.
<p>
	Хонконг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хонконг. Снимка: Ройтерс

От Мумбай до Мелбърн имотният бум в Азия губи скорост на фона на най-високите лихвени нива в света и усилията на правителствата да ограничат цените, пише Bloomberg.

В най-големите градове в Китай растежът се забави през април, след като правителството засили мерките за ограничаването му. В Индия и Австралия цените тръгват надолу след предприетите резки увеличения на лихвите. Във финансовите центрове Хонконг и Сингапур ръстът на цените се забави, след като държавата въведе по-високи изисквания за депозитите и предоставянето на нови парцели за строеж. В Япония най-тежкото земетресение в историята заличи признаците за възстановяване, а банките в Южна Корея продължават да се борят с "лошите" кредити за имоти.

"Навсякъде в Азиатско-тихоокеанския регион се наблюдава натиск, предизвикан от провежданите политики", твърди Род Корниш, който оглавява отдела за имотни стратегии в Mackquarie Capital Advisers в Сидни. "Това е необходим натиск, тъй като ако някои от тези пазари бяха получили възможност да продължат, щяхме да станем свидетели на още свръхзастрояване и още по-голяма корекция надолу".

Възстановяването на Азия от кредитната криза се превърна в бум за много от имотните пазари на региона. Засилващият се икономически растеж и ниските лихви създадоха предпоставки за балон на активите, който застрашаваше най-бързо разрастващите се икономики в света. Признаците за балансиране на цените могат да намалят необходимостта от по-нататъшни мерки за затягане и да доближат Азия до Европа и САЩ, където цените на жилищата остават слаби почти три години след срива на Lehman Brothers Holdings Inc.

"Централните банки повишават лихвените проценти и това със сигурност ще помогне за охлаждането на пазара, наред с различните мерки за затягане", казва Тай Хуей, началник на отдела за икономически изследвания в Югоизточна Азия на Standard Chartered Plc. "Продължаваме да сме свидетели на повишения на лихвите и това ще продължи да помага на усилията да се ограничи излишъкът на пазарите на имоти", допълва той.

Развиващите се икономики на Азия ще отбележат растеж от 8,4% през тази година спрямо 1,6% в еврорегиона и 2,8% в САЩ, сочат прогнози на МВФ. Според фонда китайската икономика ще нарасне с 9,6% тази година.

Заемите за впечатляващите 2,7 трлн. долара, отпуснати през изминалите две години, доведоха до рекордно поскъпване на имотите в Китай, дори и след като властите определиха таван на цените, поставиха изисквания за по-високи първоначални вноски и ограничиха покупките на втори жилища. Тези мерки може и да имат определен ефект. През април цените на жилищата в големите китайски градове забавиха растежа си, въпреки че в по-малките този темп се засили. Миналия месец правителството заяви, че няма да облекчи ограничителните мерки в имотната сфера и нареди на местните власти да продължат да ги изпълняват, за да контролират цените.

На 15 юни Standard & Poor's понижи перспективата на рейтингите на китайските строителни предприемачи от "стабилна" на "негативна", като заяви, че затегнатото кредитиране и останалите ограничения, наложени от правителството, могат да доведат до още понижения на рейтинга догодина.

През тази седмица китайската централна банка повиши изискванията за резервите, за да изтегли пари в брой от икономиката, след като потребителските цени се повишиха с 5,5% през май - най-големият скок от 2008 г.

Хонконг, където според Savills Plc са най-скъпите апартаменти в света, отчете пети пореден месец на спад на сделките с имоти през май на фона на нарастващите лихви по ипотечните кредити. От началото на 2009 г. цените на жилищата там са се повишили със 70% заради ниските разходи по кредитите и наплива на купувачи от други китайски градове. HSBC Holdings Plc и други кредитори повишиха лихвите по ипотеките в мегаполиса, след като през април централната банка предупреди за риск от "балон" на пазара на имоти. През 2012 г. цените на жилищата в Хонконг могат да паднат с до 20% заради по-високите ипотечни лихви, твърди Barclays Capital Asia Ltd.

В Сингапур, където търсенето на частни жилища и ипотеки засили приходите на редица компании, мерките за ограничаване на спекулативните сделки на имотния пазар доведоха до по-бавен растеж на цените за шесто поредно тримесечие. През януари правителството повиши изискването за първоначалната вноска при втора ипотека наред с други мерки, целящи да ограничат спекулата. Въпреки това продажбите на имоти продължават да се увеличават, макар и с по-бавен темп.

В Индия, където централната банка предприе десет повишения на основната лихва от март миналата година, цените на жилищата в Мумбай са паднали с 20% от пика през 2010 г. По-слабите продажби, по-високите цени на земята и по-високите разходи по кредитите принуждават строителите да свалят цените, според Jones Lang LaSalle India. Цените в града могат да паднат с до 35% през следващите две години, прогнозира Liases Foras Real Estate Rating & Research Pvt.

Австралия, първата държава от Г20, която започна да повишава основната си лихва след световната икономическа криза, увеличи разходите по кредитите отчасти в опит да ограничи цените на жилищата. Търсенето на ипотечни кредити през май отбеляза най-бавното темпо на растеж от поне 1977 г. насам.

След седемте увеличения от октомври 2009 г. в момента Австралия има най-високата основна лихва в развития свят, а цените на жилищата падат с най-бързо темпо от кризата насам.

Цената на земята в Япония се понижи в над две трети от територията на страната през тримесечието до 1 април, след като разрушителното земетресение и цунами на 11 март забавиха възстановяването на пазара на имоти, сочи тримесечното изследване на министерството на земята, публикувано на 27 май.

Делът на лошите кредити за имотни проекти в портфейлите на южнокорейските банки достигна 18,35% през първото тримесечие на фона на нарастващия брой строители, подаващи заявления за защита от фалит или разсрочване на дълговете.

На фона на борещата се да изплува американска икономика, дълговите проблеми на Европа и рецесията в Япония, които възпират глобалния растеж, азиатските политици може да се въздържат от нови мерки за охлаждане на имотния пазар. "Пазарите на имоти реагират с доста по-голямо закъснение от останалите сектори на икономиката, а до момента продължаваме да ставаме свидетели на забавянето на темпото на сделките и цените; това може да е достатъчен знак за политиците за момента да се въздържат от допълнителни мерки", твърди Вишну Варатан, икономист от Capital Economics в Сингапур. "Те не биха искали да прекалят и да видят как целият пазар се слива", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още