IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с нови мерки за ограничаване на кредитирането

Големите банки вече ще трябва да заделят рекордните 21,5 на сто от привлечените средства като задължителен резерв след сериозен ръст на инфлацията

13:08 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с нови мерки за ограничаване на кредитирането

Инфлацията в Китай е достигнала най-високото си ниво за последните 34 месеца през май, показват официалните правителствени данни. Регистрираното през месеца ниво от 5,5 на сто надхвърли предварителните очаквания и предизвика нови мерки за затягане на паричното предлагане от страна на централните банки.

Според прогнози на анализатори поскъпването на живота ще набере сила през юни, когато се очаква инфлацията да достигне 6 на сто. Именно поставянето на инфлацията под контрол е основният приоритет, върху който се фокусира централната банка.

От правителството на Китай са си поставили за цел средна инфлация от 4 на сто през 2011 година, но за момента реалното ниво на показателя е доста по-високо. От началото на годината досега то е 5,2 на сто.

Днес централната банка на Китай обяви поредното си решение за повишаване на изискванията за минимални задължителни резерви в страната. Най-големите финансови институции вече ще трябва да заделят като задължителен резерв цели 21,5 на сто от привлечените средства.

Нивото, обявено от централната банка, е рекордно за страната, пише Ройтерс.

Днес бяха обявени и данни за продажбите на дребно в Китай през май. Те са нараснали със 16,9 на сто на годишна база. Инвестициите в недвижима собственост пък са се увеличили с 25,8 на сто за първите пет месеца на годината спрямо същия период на предходната.

В същото време стана ясно, че индустриалното производство в страната е регистрирало ръст от 13,3 на сто на годишна база през май, което е най-бавният темп на растеж от ноември месец насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още