IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в Испания финансират мащабно строителство в отговор на кризата

Загубите от празните жилища са по-изгодни за някои от финансовите институции, отколкото загубите от отписаната като проблемен актив земя

17:53 | 12.01.12 г. 6
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Банките в Испания явно имат свой собствен начин да отговорят на кризата и той е с още по-мащабно строителство. Bankia например финансира строителен предприемач, който изгражда жилищен комплекс с 212 апартамента, фитнес център и киносалон в центъра на Мадрид. Строителството започна преди дни, въпреки че продажбите „на зелено“ са слаби, пише The Wall Street Journal.

Дори брокерът Сезар Кабал, който работи със строителната фирма, признава, че пазарът е в застой.

Напъните на банките да поддържат строителството в държава, чийто пазар е буквално наводнен от празни и непродаваеми имоти, е живото доказателство за мащабите на кризата в Испания, посочва изданието. Жилищният балон на Пиренеите натовари банковата система не само с празните имоти, но и с милиарди евро, инвестирани в неразработена земя.

Такъв е случаят и с Bankia. Вместо банката да изгуби от отписването на терена, тя предпочита да завърши обекта и да намери поне известен брой купувачи.

Актуалната правителствена статистика показва, че към края на 2010 г. празните новопостроени жилища в Испания са били около 700 хил. Ако се включат обаче и иззетите от собствениците заради финансови затруднения имоти, то броят на празните жилища вероятно надхвърля 1,5 млн., изчисляват икономисти.

През третото тримесечие на миналата година започна строителството на над 19 хил. нови жилища в страната, което е със 7% под началното жилищно строителство през второто тримесечие и с 5% по-малко в сравнение с новозапочнатите строежи през третото тримесечие на 2010 г.

Ернесто Тарацона от Knight Frank España прогнозира, че през следващите 2 години банките в Испания ще финансират строителството на 5 – 6 хил. жилищни комплекса.

Кредитните институции се надяват, че издъхващият в момента пазар на имоти на Пиренеите ще започне да се оживява. Това обаче не изглежда като особено сигурна перспектива за държава с безработица в размер на почти 23% и слаб икономически растеж.

Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
Zdrasti
преди 12 години
тапо заглавие на статията написано от *** журналист, това че се финансира сграда в центара на мадрид незначи че е някаква тенденция на пазара , говориме за центара на мадрид все пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Да помогнем на братският испански народ - да им пратим население за празните жилища !!! Но тъй като това около милионно население ще бъде от хъхрещ произход и е свикнало да руши подарените му апартаменти, въобще да не спират да строят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
Познайте с чии евра ги финансират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
d333
преди 12 години
1.5 милиона празни жилища... леле... тия са се набълбукали много здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 12 години
Алчността на банкерите им замъглява разума. Ми напълнете ги тези апартаменти с араби и постройте още толкова. И ако се издънят банките, какво като падне след това правителството. Нали проблемите остават за следващото и ЕС като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още