IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Испания са готови да кредитират на 100% сделки с проблемни имоти

Финансовите институции предлагат и огромни отстъпки в цените в стремежа си да изчистят своите баланси

10:59 | 09.01.12 г.
<p>
	Марбея е традиционно предпочитана от чуждите купувачи на имоти заради отличната инфраструктура. <em>Снимка: peter&#39;s pics. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Марбея е традиционно предпочитана от чуждите купувачи на имоти заради отличната инфраструктура. Снимка: peter's pics. Лиценз: Creative Commons

Банките в Испания са готови да кредитират на 100% сделки с проблемни имоти. Финансовите институции освен това са готови да продават активи на рекордно ниски цени само и само да привлекат купувачи и да изчистят балансите си и да се справят с буквално непродаваемите обезпечения за над 30 млрд. евро, пише онлайн изданието PropertyWire.

Адам Корнуол, управляващ директор на консултантската компания Feltrim International, смята, че става въпрос за изключително качествени имоти с добра локация.

„Ипотечното кредитиране в Испания не се очаква да се възстанови през 2012 г. заради прекомерно високата безработица. Банките обаче трябва да изчистят балансите си“, коментира Корнуол.

„За да стимулират платежоспособните кредитополучатели банките са готови да продават активи на рекордно ниски цени, както и да финансират цялата стойност на сделката“, казва още Корнуол. По думите му обаче, за да кредитират по този начин финансовите институции трябва да са уверени, че пазарът е стигнал дъното и цените на имотите ще започнат да се покачват в близко бъдеще.

Той допълва, че качествените имоти в Испания дори във време на криза се продават бързо, точно както беше по времето на бума. Само че отстъпките в цените са много по-сериозни.

Луксозна къща на брега в Марбея например в момента се предлага с 50% отстъпка от офертната цена, а мезонет в Сото Серена, който през 2007 г. се е продавал за 368 хил. евро, в момента е обявен на 184 хил. евро при доста изгодни кредитни условия.

„Инвеститорите могат изобщо да не ползват свои средства, а банките поемат целия риск. Това със сигурност не се случва на никой друг проблемен пазар“, заключава Адам Корнуол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още