IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа все повече привлича богатите китайци

Опцията инвестиция в имот срещу разрешително за постоянно пребиваване, както и цените на имотите, примамват купувачи

14:09 | 22.08.13 г.
Южна Европа все повече привлича богатите китайци

Страдащите от тежки финансови проблеми държави в Южна Европа разчитат на богатите китайци, пише Bloomberg. Те се надяват да привлекат купувачи на луксозни имоти, като в замяна им предлагат визи.

Кипър, Гърция и Португалия осигуряват постоянно жителство на чуждестранните купувачи. Испания също се кани да въведе подобна мярка. Според брокери от тази възможност се възползват основно китайски инвеститори.

"Имотите са онова, което наистина привлича богаташите в Китай", твърди Нуно Дурао, един от основателите на компанията Irglux, поделение на агенцията за недвижими имоти Fine & Country в Кашкайш, Португалия. "Само срещу половин милион евро богатите китайски инвеститори ще получат добра възвръщаемост от инвестицията си в имота, като в същото време ще се радват на редица преимущества, които нямат в Китай", допълва той.

Южна Европа е най-новата мишена на китайските богаташи, които от 2010 г. масово разграбват имоти от Ванкувър до Лондон. Кипър, Португалия и Гърция в момента са най-популярните дестинации за техните инвестиции, според данни на SouFun Holdings Ltd., която държи най-големия сайт за имоти в Китай и организира пътувания с цел покупка за китайци, търсещи евтини имоти и шанс да живеят в Европейския съюз.

Гърция и Кипър предлагат ускорен процес за издаване на жителство при покупки на стойност съответно най-малко 250 000 и 300 000 евро. В Португалия минималната сума е 500 000 евро.

Въпреки че някои по-богати европейски страни също предлагат специални визи за инвеститори, повечето изискват по-големи инвестиции, като те не винаги са свързани с имотите. Великобритания, например, издава специални визи на физически лица, които инвестират най-малко 1 млн. паунда в страната.

Тези политики не са толкова привлекателни за богатите китайци, колкото възможностите, предлагани в Южна Европа, коментира Едмунд Джао, инвеститор от Китай, който е платил 700 000 евро за апартамент в курорта Кашкайш, след като посетил Лисабон през април.

Джао очаква да получи жителство този месец, като според условията ще трябва да прекара в Португалия минимум седем дни през първата година и по 14 дни на всеки две години по време на петгодишната си виза. Освен това Джао ще може да изпрати децата си да учат в най-престижните европейски училища.

Купувачите от континентален Китай обикновено търсят възможности за имиграция в Южна Европа за семействата си поради спада на цените на имотите там, отбелязва Уан Нин, мениджър на отдела за международни имоти на SouFun в Пекин. Някои визи позволяват на купувачите да живеят и работят свободно в рамките на Шенген, допълва той.

Докато някои китайци купуват имоти като инвестиция и не живеят в тях, повечето ги придобиват за собствени нужди или изпращат децата си да учат, отбелязва Уан. Цените на имотите в Южна Европа са атрактивни в сравнение с Китай - за 300 000 евро може да се купи вила с площ от 200 кв. м с изглед към морето. За подобна сума в центъра на Шанхай може да се вземе само апартамент от 68 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още