IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите набира популярност в сайтове за групово финансиране

Според някои секторът е най-горещият в краудфъндинга, според други ще си остане просто една празна пазарна ниша

10:25 | 16.06.14 г.
Секторът на имотите набира популярност в сайтове за групово финансиране

Когато става въпрос за набиране на средства по интернет, най-голям шум се вдига около проекти, финансирани от фенове – като например сериала „Вероника Марс“, чиито продуценти набраха повече от 5 млн. долара, за да продължат със снимките, след като телевизията реши да ги „отреже“, пише Wall Street Journal.

Всички, които подкрепиха „Вероника Марс“, получиха постери и тениски. Има обаче и възможности за инвеститори, които искат да получат възвръщаемост от капитала си. Пазарът на имоти е един от секторите, които привличат все по-сериозно внимание от потенциални инвеститори.

Няколко сайта за т. нар. краудфъндинг (от англ. crowdfunding - групово финансиране на даден бизнес или проект, обикновено чрез интернет - бел. ред.) в момента предлагат на частни инвеститори различни възможности за вложения – от малки проекти за еднофамилни къщи до проблемни ипотеки. Според изчисления на изданието подобни проекти са набрали над 135 млн. долара до момента.

Този начин на инвестиции в имоти става все по-популярен сред хората, защото става въпрос за дълготрайни активи, които могат да бъдат видени и посетени. Освен това, за много хора е много по-лесно да направят оценка на предложението, отколкото да оценят стартираща технологична компания например.

„Що се отнася до сектора на имотите, имаме обезпечение, паричен поток, възвръщаемост и прогноза за излизане от инвестицията“, коментира Джоана Шуорц, основател на EarlyShares.com – сайт за набиране на финансиране, който миналата година осъществи набирането на средства за имотен проект.

Сайтът партнира на различни фирми в търсенето им на финансиране, като наскоро сключи споразумение с Property.com и се опитва да се възползва от възстановяването на сектора на имотите.

Трудно е да се намери точна статистика за крауфъндинга, тъй като тези платформи са нови, а дефинициите за краудфъндинг варират. Освен това не всички сайтове разкриват колко пари са набрали. Според Crowdnetic обаче – компания, която събира и анализира данни за точно този тип финансиране на проекти, имотите са водеща категория.

„Секторът на имотите е най-горещият“, коментира Ричард Суорт, ръководител на програма в Университета в Бъркли, Калифорния, която осъществява проучвания в сферата на краудфъндинга. Суорт е интервюирал стотици участници в тази индустрия и според него тя става все по-интересна.

Много от сайтовете се възползват и от новото законодателство в САЩ, което облекчи ограниченията за маркетиране и реклама на възможности за инвестиции на по-широката публика. Бизнесът може да промотира такива възможности пред физически лица с годишен доход от поне 200 хил. долара или нетно състояние от над 1 млн. долара. В момента финансовият регулатор в страната работи по правила, които да позволят на още по-широк кръг от хора да влагат дребни суми в частни компании.

Ланс Милър – 56-годишен пенсионер от Нюпорт, Калифорния, е един такъв инвеститор. Той е продал през 2007 г. бизнеса си и от февруари досега е вложил около 1,2 млн. долара в проекти в сферата на имотите през седем различни платформи за набиране на финансиране. Повечето от проектите му обещават възвръщаемост от 10-12% годишно. В проектите Милър е влагал суми в диапазона – 10 хил. - 105 хил. долара.

Според него вложенията в проекти в различни райони на страната са възможност за добра диверсификация на инвестициите. За проверка на проектите към Милър се е доверил на Google Maps.

Все пак парите, които досега са набрани от подобни сайтове, са много малко на фона на другите възможности за инвестиции в имоти. Общата пазарна оценка на публично търгуваните фондове за имоти в САЩ е над 700 млрд. долара.

Не липсват и скептици, които са на мнение, че краудфъндингът в сектора на имотите ще си остане просто една празна пазарна ниша. Основните им опасения са свързани с липсата на регулации на пазара, както и с факта, че повечето инвеститори не са професионалисти. Освен това много собственици и строители се обръщат към тази възможност за финансиране, тъй като банките и другите традиционни източници на финансиране са отказали средства.

Поне три сайта за набиране на финансиране са „замразявали“ подобни проекти с искане да се преосмислят стратегиите за реализацията им.

Някои установени инвеститори обаче виждат бъдеще в тези платформи. Много участници на пазара вярват, че набраните средства от тях ще продължат да се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още